Vatikaanissa huoli 83-vuotiaan paavin terveydestä kasvaa – samassa rakennuksessa asuvalla todettiin koronatartunta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vatikaanissa huoli 83-vuotiaan paavin terveydestä kasvaa – samassa rakennuksessa asuvalla todettiin koronatartunta

Tartunnan saanut on NYT:n mukaan laitettu väliaikaisesti eristykseen.

Paavi Franciscus on 83-vuotias.­

18.10. 1:51 | Päivitetty 18.10. 6:16

Paavi Franciscuksen kanssa samassa asunnossa asuvalla ihmisellä on todettu koronvirustartunta, kertoo New York Times -lehti (NYT). Vatikaani kertoi lehden mukaan asiasta lauantaina.

Positiivisen koronatestituloksen saanut oireeton henkilö on siirretty pois paavin asunnosta. Tartunnan saanut on NYT:n mukaan laitettu väliaikaisesti eristykseen. Yhtä lailla eristykseen ovat joutuneet myös henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa.

Tuore tartunta on lisännyt entisestään huolia 83-vuotiaan paavin turvallisuudesta.

Myös paavia suojelevan sveitsiläiskaartin sisällä on varmistettu kuluvalla viikolla koronatartuntoja. Katolisen uutistoimisto CNA:n mukaan paavia suojeleva sveitsiläiskaarti kertoi torstaina, että yhteensä yhdellätoista kaartin jäsenellä oli varmistettu koronatartunta. Kaartissa on 135 sotilasta.

Kaarti kertoi CNA:n mukaan tiedotteessaan, että koronapositiiviset henkilöt on eristetty. Lisäksi kaarti painotti seuraavansa Vatikaanissa tuoreeltaan voimaan tulleita tiukkoja koronatoimia.

Vatikaanin edustaja Matteo Bruni on kertonut italialaislehti Corriere della Seralle, että kaikki kaartilaiset joutuvat käyttämään kasvomaskeja sekä sisätiloissa että ulkona. Lisäksi maskien käyttöä vaaditaan kaartilaisilta virka-ajan lisäksi myös vapaalla.

Vatikaanissa on ollut tartuntoja jo aiemminkin. CNA:n mukaan Vatikaanin lauantaisessa tiedotteessa kerrottiin, että kolme kaupunkivaltion asukasta on toipunut viime päivien aikana saatuaan aiemmin koronatartunnan.

Muita ripittävä paavi on itse esiintynyt maskitta

New York Timesin mukaan paavi on kritisoinut pappeja, jotka vastustavat koronapandemian vuoksi määrättyjä turvatoimia. Franciscus on kuvaillut edellä mainittuja papiston edustajia "keskenkasvuisiksi".

Hänen oma esiintymisensä julkisissa tilaisuuksissa on kuitenkin herättänyt huolta, sillä Franciscus esiintyy julkisuudessa tavallisesti maskitta. Lehden mukaan paavi esiintyi ilman kasvomaskia muun muassa aiemmin tässä kuussa sisätiloissa järjestetyssä mittavassa kokoontumisessa, jossa hän keskusteli osallistujien kanssa lähietäisyydeltä ja suuteli tuoreeltaan vihittyjen pappien käsiä.

Paavi Franciscus esiintyy julkisuudessa tavallisesti maskitta.­

Franciscus on ollut lehden mukaan parikymppisenä leikkauksessa, jonka jälkeen häneltä on puuttunut osa toisesta keuhkosta. Tämä saattaa vaikeuttaa maskin lävitse hengittämistä, NYT arvioi.

Lehden mukaan Franciscuksella on ollut myös varsin tuttavalliset välit sveitsiläiskaartin jäsenten kanssa. Hän on ottanut tavakseen muun muassa kätellä kaartilaisia lähtiessään huoneestaan aamulla. Koronapandemia on kuitenkin lehden mukaan oletettavasti rajoittanut paavin lähikontakteja.

Italiassa lähes 11 000 uutta tartuntaa

New York Timesin mukaan Italian pääkaupungin Rooman ytimessä sijaitseva Vatikaanivaltio on pitkälti mukaillut Italian tiukkoja koronatoimia. Koronapandemian alkuvaiheessa Italia oli Euroopan pahimpia koronapesäkkeitä.

Vaikka tilanne rauhoittui kesällä huomattavasti, ovat tartuntamäärät olleet viime aikoina jälleen kasvussa ympäri Eurooppaa, myös Italiassa. Italiassa tilanne on tällä hetkellä pahin Lombardiassa. Euroopan ensimmäiset koronavirustartunnat todettiin juuri siellä helmikuussa.

Italia on monien muiden Euroopan maiden tavoin lisännyt viime aikoina rajoitustoimia, joilla koronaviruksen leviämistä yritetään hidastaa.

Corriere della Seran mukaan uusien tartuntojen määrä on noussut Italiassa jo korkeammalle kuin se oli keväällä ensimmäisen korona-aallon tartuntahuipun aikoihin.

Tilanne on lehden mukaan kuitenkin nyt toisenlainen. Toisin kuin ensimmäisen aallon yhteydessä, terveydenhuoltojärjestelmä ei ole Corriere della Seran mukaan vaarassa romahtaa ylikuormituksen vuoksi.

Juttua täydennetty 18.10.2020 kello 4.20: Lisätty tuoreempi tieto sveitsiläiskaartissa todettujen tartuntojen määrästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?