Kunnianhimoinen suunnitelma: Slovakia aikoo testata koko väestönsä koronan varalta – ”Voimme näyttää esimerkkiä maailmalle” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kunnianhimoinen suunnitelma: Slovakia aikoo testata koko väestönsä koronan varalta – ”Voimme näyttää esimerkkiä maailmalle”

Testaus on pääministerin mukaan kansalaisille ilmainen, mutta tietoa siitä, onko testi pakollinen vai vapaaehtoinen, ei kerrottu.

Slovakian pääministeri Igor Matovic.­

17.10.2020 22:30

Slovakian pääministeri Igor Matovic kertoi lauantaina, että maa aikoo testata kaikki 10-vuotiaat ja sitä vanhemmat kansalaiset koronaviruksen varalta. Slovakian väkiluku on suurin piirtein yhtä iso kuin Suomen, noin 5,4 miljoonaa.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Testaus on pääministerin mukaan kansalaisille ilmainen, mutta tietoa siitä, onko testi pakollinen vai vapaaehtoinen, ei kerrottu.

– Jos onnistumme tässä, voimme näyttää esimerkkiä koko maailmalle, pääministeri totesi.

Pilottikokeilu on tarkoitus järjestää jo ensi viikonloppuna, jolloin testausta suoritetaan tietyillä alueilla. Koko väestön testaus tapahtuisi lokakuun lopussa tai marraskuun alussa.

Slovakia julisti kansallisen hätätilan aikaisemmin tässä kuussa, kun maan koronaluvut lähtivät äkilliseen nousuun.

Tällä viikolla maahan tuli myös uusia, tiukkoja koronarajoituksia. Toisen asteen koulut siirtyivät etäopetukseen ja kaikki isot yleisötapahtumat, mukaan lukien uskonnolliset tapahtumat, kiellettiin. Kuntosalit ja uimahallit suljettiin. Ravintoloissa saa olla asiakkaita vain terasseilla.

Lauantaina Slovakian terveysministeriö ilmoitti lähes 2 000 uudesta koronavirustapauksesta ja kahdeksasta uudesta koronakuolemasta. Epidemian alusta alkaen luvut ovat nyt yli 28 000 ja 82.

Lauantaina noin 500 ihmistä kokoontui hallintorakennuksen ulkopuolelle pääkaupunki Bratislavassa protestoidakseen uusia koronarajoituksia. Mielenosoittajat uhmasivat kieltoa, jonka mukaan yli kuuden henkilön tapahtumia ei saa järjestää.

Monet jättivät myös maskinsa kotiin, vaikka maassa on maskipakko. Mielenosoittajat vaativat pääministeri Matovicin eroamista.

Aiemmin joissain Kiinan miljoonakaupungeissa on toteutettu vastaavia massatestauksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?