Sekä Armenia että Azerbaidzhan kertoivat siviileihinsä kohdistuneista sotatoimista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sekä Armenia että Azerbaidzhan kertoivat siviileihinsä kohdistuneista sotatoimista

Azerbaidzhan sanoi 12 siviilin kuolleen ohjusiskussa.

17.10.2020 18:45

Azerbaidzhan presidentti Ilham Alijev uhkasi lauantaina maansa kostavan Armenialle aamuöisen ohjusiskun Ganjan kaupunkiin. Azerbaidzhanin valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan iskussa kuoli 12 siviiliä ja ainakin 40 ihmistä haavoittui.

Alijev luonnehti iskua "sotarikokseksi". Hän myös sanoi, että Azerbaidzhan valloittaa Vuoristo-Karabahin ajamalla Armenian joukot pois "kuin koirat".

Isku tuhosi useita asuinrakennuksia 300 000 asukkaan Ganjassa, johon osui ohjus myös kuusi päivää sitten. Silloin kymmenen siviiliä kuoli.

Azerbaidzhanin vankkumaton tukija Turkki luonnehti myös iskuja sotarikokseksi ja vaati kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan ne.

Armenian puolustusministeriö puolestaan tviittasi hyökkäyksen jälkeen listan, jossa sen mukaan kuvailtiin "oikeutettuja kohteita" Ganjassa. Listassa mainittiin muun muassa ampumatarviketehtaat ja erikoisjoukkojen päämajat.

Räjähdys myös tärkeän padon lähistöllä

AFP:n journalistit näkivät useiden talorivistöjen raunioituneen Ganjassa aamuyön iskussa. Iskun voima riitti rikkomaan seiniä ja repimään kattoja irti lähikatujenkin taloista.

– Olimme nukkumassa, ja lapset olivat katsomassa televisiota. Kaikki talot täällä tuhottiin, ja ihmisiä makaa kivimurskan alla. Jotkut ovat kuolleita, jotkut haavoittuneita, sanoi 65-vuotias Rubaba Zhafarova tuhotun kotinsa edustalla.

– Yhdeltä naiselta puuttui jalka, toiselta oli irronnut käsi kyynärpäästä, sanoi Elmir Shirinzaday, 26.

Samoihin aikoihin Ganjaan tehdyn ohjusiskun kanssa AFP:n toimittaja kuuli tunnin ajomatkan päässä pohjoisessa Mingecevirissä valtavan räjähdyksen, joka sai rakennukset tutisemaan. Kaupungissa on tärkeä pato, ja sen vuoksi sinne on rakennettu ohjustorjuntajärjestelmä.

Tykistötulta Stepanakertin kaupunkiin

Aiemmin Azerbaidzhanin armeija oli ampunut tykistötulta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella sijaitsevaan Stepanakertin kaupunkiin. Armenian kansallisen uutistoimiston Armenpressin mukaan läheisessä Shoshin kylässä haavoittui siviileitä.

Armenpress kertoi myös, että azeriarmeijan miehittämättömät lennokit tuhosivat Armenian puolella armeijan rakennuksia ja vahingoittivat myös siviili-infrastruktuuria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?