Johnson: Britannia valmis sopimuksettomaan EU-eroon, jos unionin lähestymistapa ei muutu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Johnson: Britannia valmis sopimuksettomaan EU-eroon, jos unionin lähestymistapa ei muutu

EU-neuvottelijat suuntaavat ensi viikolla Lontooseen kauppaneuvottelujen tehostamiseksi – neuvottelujen jatkumisesta kuitenkin epäselvyyttä.

Britannian pääministeri Boris Johnson.­

16.10. 14:44 | Päivitetty 16.10. 16:23

Euroopan unionin ja Britannian tulevan suhteen neuvottelujen jatkumisesta on epäselvyyttä. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi Twitterissä, että EU:n neuvottelijat suuntaavat ensi viikolla Lontooseen neuvottelujen tiivistämiseksi.

–EU jatkaa työskentelyä sopimuksen eteen, mutta ei hinnalla millä hyvänsä, von der Leyen kirjoitti.

Uutistoimisto AFP kertoi ensin, että EU-lähteen mukaan Britannia olisi hyväksynyt neuvottelujen jatkamisen. Sittemmin AFP viittasi brittilähteeseen, jonka mukaan neuvottelut ovat ohi.

Vaikuttaa siltä, että Britannia tulkitsisi tällä hetkellä neuvottelujen olevan ohi, koska EU ei joustanut riittävästi. Britannian pääministeri Boris Johnson ei omassa lausunnossaan suoraan maininnut neuvottelujen jatkoa, vaan viittasi siihen, että maan on valmistauduttava sopimuksettomaan EU-eroon.

Eilen huippukokouksessa EU-maiden johtajat vaativat lähinnä Britanniaa tekemään tarvittavat liikkeet, jotta sopu olisi mahdollinen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kuitenkin kommentoi viime yönä, että kompromisseja vaaditaan kummaltakin puolelta.

Pääministeri Johnson teki johtopäätöksen

Pääministeri Johnson sanoi tänään, että maa on valmis sopimuksettomaan EU-eroon, jos Euroopan unionin lähestymistapa ei muutu. Johnsonin mielestä EU ei ole suhtautunut kauppaneuvotteluihin riittävän vakavasti.

Pääministeri sanoi, että Britannian pitää valmistautua käymään kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä tammikuusta alkaen, ellei EU:n lähestymistapaan tule "perustavanlaatuista muutosta".

Britannia erosi EU:sta kuluvan vuoden tammikuussa. Brexitin jälkeinen siirtymäaika päättyy vuodenvaihteeseen.

–Koska siirtymisajan loppuun, tammikuun ensimmäiseen, on jäljellä vain 10 viikkoa, minun on tehtävä päätös todennäköisestä lopputuloksesta ja saatava meidät valmistautumaan siihen, Johnson sanoi lausunnossaan.

Lausunnossaan Johnson viittasi jälleen siihen, että Britannia olisi halunnut EU:n kanssa samanlaisen vapaakauppasopimuksen kuin Kanada.

EU on jo aiemmin sanonut, että Kanada-mallin kaltainen sopimus ei ole mahdollinen, koska Britannia ja EU ovat huomattavasti läheisempiä ja suurempia kauppakumppaneita keskenään kuin Kanada ja EU.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?