Kirgisian tuore pääministeri julistautui presidentiksi – vapautui vasta vankilasta

Aiempi presidentti ilmoitti erostaan vain tunteja aikaisemmin.

Sadyr Japarov julistautui Kirgisian presidentiksi.

15.10.2020 18:45

Keskiaasialaisen Kirgisian vasta nimitetty pääministeri Sadyr Japarov on julistautunut maan presidentiksi. Maan aiempi presidentti Sooronbai Jeenbekov kertoi aiemmin tänään eroavansa.

Kirgisian perustuslain mukaan presidentin erotessa presidentin tehtävä siirtyisi parlamentin puhemiehelle, mutta puhemies Kanat Isajev kieltäytyi tehtävästä.

– Presidentin ja pääministerin toimeenpanovalta on siirretty minulle, Japarov julisti hurraaville kannattajilleen.

Jeenbekov nimitti Japarovin vastentahtoisesti pääministeriksi eilen. Aiemmin hän oli palauttanut nimityksen jo kertaalleen parlamentille, joka kuitenkin äänesti Japarovin puolesta.

Jeenbekov sanoi erostaan antamassaan lausunnossa, että haluaa maan kriisin loppuvan eikä halua jäädä historiaan presidenttinä, joka salli verenvuodatuksen ja ampumisen kohti kansalaisia.

Jo Jeenbekovin ero oli voitto Japaroville, jonka kannattajat olivat vaatineet presidentin eroa. Jeenbekov oli aiemmin sanonut eroavansa vasta, kun maassa on järjestetty uudet parlamenttivaalit.

Eronsa yhteydessä Jeenbekov vetosi Japaroviin, jotta tämä komentaisi kannattajansa kotiin pääkaupunki Bishkekin kaduilta ja ihmiset voisivat palata normaaliin elämäänsä.

Vankilasta valtaan

Mielenosoittajat vapauttivat populistisena nationalistipoliitikkona pidetyn Japarovin vankilasta viime viikolla. Japarov kärsi vankilassa tuomiota panttivankien ottamisesta. Hän itse on kutsunut tuomiota poliittiseksi.

Kirgisiaa koettelevat levottomuudet alkoivat vilpillisistä parlamenttivaaleista aiemmin tässä kuussa. Vaalitulos kumottiin myöhemmin.

Vaalien jälkeisissä lyhteenotoissa mielenosoittajien ja poliisin välillä on loukkaantunut toista tuhatta mielenosoittajaa ja kuollut yksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?