WHO: Nuoret ja terveet voivat joutua odottamaan koronarokotetta ainakin vuoteen 2022 asti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WHO: Nuoret ja terveet voivat joutua odottamaan korona­rokotetta ainakin vuoteen 2022 asti

WHO:n päätutkijan mukaan ensimmäiset rokote-erät tulevat olemaan määrältään rajallisia, joten rokoteohjelmassa on tehtävä tiukkaa priorisointia.

Rokotekehitys käy maailmalla kuumana. Toiveena on, että ensimmäiset tehokkaat rokotteet koronavirusta saataisiin markkinoille mahdollisimman pian.

15.10.2020 10:06

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan terveet ja nuoret ihmiset saattavat joutua odottamaan koronavirusrokotetta ainakin vuoteen 2022, kertoo The Guardian.

WHO:n päätutkija Soumya Swaminathanin mukaan nopeat massarokotukset ovat epätodennäköisiä, vaikka rokotekehitys käykin kuumana. Priorisointia on tehtävä, koska ensimmäiset rokote-erät tulevat olemaan rajallisia.

– Suurin osa ihmisistä on yhtä mieltä siitä, että rokottaminen aloitetaan terveydenhuollon ja etulinjan työntekijöistä. Heidänkin kohdallaan on silti määriteltävä, ketkä ovat suurimmassa riskissä. Sen jälkeen vuorossa ovat vanhukset, ja niin edelleen, Swaminathan sanoo.

Swaminathan arvioi, että keskivertojen, nuorten ja terveiden, ihmisten tulee odottaa rokottamista vuoteen 2022 asti. Hän toivoo, että tarjolla olisi ainakin yksi toimiva rokote vuoteen 2021 mennessä.

WHO:n päätutkija Soumya Swaminathan varoittaa myös tuudittautumasta liikaa laskeinisiin kuolleisuuslukuihin.

Swaminathan varoittaa myös ihmisiä tuudittautumasta liialliseen turvallisuuden tunteeseen nyt, kun kuolleisuusluvut vaikuttavat laskevan. Hänen mukaansa kasvavat tartuntamäärät lisäävät myös kuolleisuutta.

– Kuolleisuus nousee aina pari viikkoa tapausmääriä jäljessä, hän toteaa.

Maailman suurimman rokotevalmistajan Intian seerumi-instituutin toimitusjohtaja Adar Poonawalla varoitti syyskuussa, ettei koronavirusrokotteita riitä kaikille vielä ainakaan neljään vuoteen.

– Kestää neljä tai viisi vuotta ennen kuin kaikki tällä planeetalla voivat saada rokotteen, Poonawalla sanoi Financial Times -lehden haastattelussa.

Poonawallan mukaan maapallon väestöä ei pystytä rokottamaan nopeammin, sillä lääkeyhtiöt eivät ole nostamassa rokotteiden tuotantokapasiteettia tarpeeksi nopeasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?