Uudet tutkimukset: Yhdellä veriryhmällä on pienempi riski koronatartuntaan ja vakavaan taudinkuvaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uudet tutkimukset: Yhdellä veriryhmällä on pienempi riski koronatartuntaan ja vakavaan taudinkuvaan

Tutkijat ovat ymmällään eroista.

Urheilijalta otettiin koronavirusnäyte Intian New Delhissä.­

15.10. 1:35

O-veriryhmään kuuluvilla on muita pienempi riski saada koronavirustartunta ja sairastua vakavasti sen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Asia selviää kahdesta keskiviikkona julkaistusta tutkimuksesta, joista kertoi CNN. Ei ole toistaiseksi tiedossa, mistä erot veriryhmien välillä johtuvat.

Tanskalaisessa tutkimuksessa analysoitiin 7 422:n positiivisen testituloksen antaneen ihmisen veriryhmä. Heistä vain 38,4 prosentin veriryhmä oli O, vaikka O-veriryhmään kuuluu Tanskassa 41,7 prosenttia väestöstä.

Sitä vastoin A-veriryhmäläisten osuus positiivisista tartunnoista oli 44,4 prosenttia, vaikka koko väestöstä heitä on 42,4 prosenttia.

Kanadalainen tutkimus vertaili 95:ää vakavasti sairastunutta covid-19-potilasta. A- tai AB-veriryhmään kuuluneista 84 prosenttia joutui hengityskoneeseen, kun taas O- tai B-veriryhmään kuuluneista 61 prosenttia tarvitsi hengityskonehoitoa.

Saman tutkimuksen mukaan A- ja AB-veriryhmien ihmiset olivat sairaalahoidossa keskimäärin 13,5 päivää, ja O- tai B-veriryhmään kuuluvat 9 päivää.

Kanadalaistutkimukseen osallistunut lääkäri Mypinder Sekhon sanoi CNN:lle, että asiasta tarvitaan vielä lisätutkimuksia.

– En usko, että tämä ylittää muita riskitekijöitä kuten iän ja perussairaudet ja niin edelleen, Sekhon sanoi.

– Jos kuuluu A-veriryhmään, ei tarvitse alkaa panikoida. Ja jos on O-verityyppiä, ei voi mennä huoletta pubeihin ja baareihin.

Tutkijat eivät vielä tiedä, mikä selittää erot.

Sekhon arveli, että O-tyypin veri saattaa olla ohuempaa kuin muut tyypit. Tukkeutuminen on ollut yksi koronaviruksen aiheuttamista vaivoista.

Toinen selittävä tekijä voi liittyä eri veriryhmien antigeeneihin. Ne kontrolloivat elimistön immuunireaktiota.

Veriryhmien geneettiset erot voivat myös selittää niiden erilaisen vaikutuksen immuunijärjestelmään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?