15-vuotiaana kuollut Carlo Acutis saatetaan ensimmäisenä millenniaalina nimittää katolisen kirkon pyhimykseksi – yksi kuoleman­jälkeinen ihmeteko on Vatikaanin mukaan jo todistettu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

15-vuotiaana kuollut Carlo Acutis saatetaan ensimmäisenä millenniaalina nimittää katolisen kirkon pyhimykseksi – yksi kuoleman­jälkeinen ihmeteko on Vatikaanin mukaan jo todistettu

Kyseessä olisi ensimmäinen millenniaali, jonka katolinen kirkko nimittäisi pyhimykseksi.

Carlo Acutis julistettiin autuaaksi Assisissa Italiassa viime lauantaina.

13.10.2020 2:06

Leukemiaan vuonna 2006 15 vuoden iässä kuollut Carlo Acutis julistettiin autuaaksi lauantaina italialaisessa Assisin kaupungissa pidetyssä seremoniassa ja hänen julistamistaan pyhimykseksi ennakoidaan jo, uutisoi muun muassa BBC.

Autuaaksi julistaminen on viimeinen välivaihe ennen pyhimykseksi julistamista.

Mikäli pyhimykseksi julistaminen toteutuu, tulisi Acutisista ensimmäinen millenniaali, jonka katolinen kirkko on julistanut pyhäksi. Acutisin uskotaan olevan nuorin aikalaisemme, joka on julistettu autuaaksi.

Acutisin tie kohti pyhäksi julistamista sai alkunsa vuonna 2013, jolloin hänen katsottiin puhuneen taivaasta harvinaisesta haimasairaudesta kärsineen brasilialaispojan pelastamiseksi. Vatikaani tulkitsi Acutisin tehneen ihmeteon ja pelastaneen sairaan pojan hengen.

BBC:n mukaan Acutisiin viitataan jo nykyisin internetin suojelupyhimyksenä.

Nimitys juontaa juurensa siitä, että tietokoneista ja koodaamisesta kiinnostunut Acutis käytti internetiä uskostaan kertomiseen saavuttaakseen mahdollisimman laajan yleisön.

Acutisin äiti Antonia Salzano kertoi aiemmin tänä vuonna Vatican Newsille:

– Häntä pidettiin tietokonenerona, mutta mitä hän teki? Hän ei käyttänyt tietokoneita chattaillakseen tai hauskanpitoon.

Näiden sijasta Acutisin kerrotaan ylläpitäneen useiden katolisten organisaatioiden verkkosivustoja ja luoneen myös joitakin omia.

Acutis osallistui myös vapaaehtoistyöhön ja käytti omia rahojaan asuinseutunsa vähäosaisten hyväksi.

– Säästöillään hän osti makuupusseja kodittomille ja iltaisin hän vei heille kuumaa juotavaa, Antonia Salzano on todettun katoliselle uutistoimisto CNA:lle.

Acutisin kanonisointi vaatisi katolisen kirkon virallisen protokollan mukaan sitä, että hänen tekemäkseen voitaisiin osoittaa myös toinen kuolemanjälkeinen ihmeteko. BBC:n mukaan paavi Franciscus on kuitenkin luopunut tästä säännöstä jo aikaisemmissa yhteyksissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?