Yhdysvalloissa kytee uusi hamstrausbuumi – yli puolet kansalaisista varautuu koronapandemian toiseen aaltoon: ”Teemme ison kauppareissun” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvalloissa kytee uusi hamstrausbuumi – yli puolet kansalaisista varautuu koronapandemian toiseen aaltoon: ”Teemme ison kauppareissun”

Kuluneen neljän viikon aikana muun muassa vessapaperin kysyntä on noussut Yhdysvalloissa 14 prosenttia.

Hamstrausta myös Kanadan puolella. Pariskunta osti muun muassa wc-paperia Walmartista syyskuun lopulla.­

13.10. 1:00

Yli puolet amerikkalaisista on Sports & Leisure -tutkijaryhmän teettämän kyselyn mukaan hamstrannut tai suunnittelee hamstraavansa päivittäistavaroita uuden pandemia-aallon varalle, kertoo USA Today.

– Suurin osa amerikkalaisista on huolissaan uusista tartuntapiikeistä ja pelkää tilanteen pahenevan monissa osavaltioissa, tutkijaryhmän johtaja Jon Last sanoo USA Todaylle.

Lehdelle haastattelun antanut Leslyn Hall, 53, aikoo hankkia miehensä kanssa varastoon peruselintarvikkeita, jotka riittävät kahdeksi–kolmeksi viikoksi. Ostoslistalla on muun muassa maitoa, papuja ja riisiä.

– Teemme ison kauppareissun, ikään kuin asettautuisimme karanteeniin, Hall sanoo.

Hallin mukaan päätökseen vaikuttaa pelko koronapandemian toisesta aallosta sekä Yhdysvaltain marraskuussa käytävät presidentinvaalit, joiden hän pelkää aiheuttavan levottomuuksia.

Vermontin osavaltiossa asuva Hall sanoo, että hänen lähikaupassaan on jo nyt toimitusvaikeuksia joidenkin tuotteiden osalta, vaikka Vermont on koronatilanteeltaan yksi maan rauhallisimpia osavaltioita.

– Meillä on tilanne hallinnassa, mutta silti kauppojen hyllyt ovat harvaan täytettyjä, Hall sanoo.

Kauppojen hyllyt ammottivat maaliskuussa tyhjyyttään ympäri Yhdysvaltoja.­

Lastin mukaan samaan aikaan kun koronatilanteen odotetaan pahenevan Yhdysvalloissa maassa on havaittavissa myös ”covid-uupumusta”. Vaikka 52 prosenttia kyselyyn vastanneista aikoo hamstrata elintarvikkeita, 48 prosenttia ei aio tehdä niin.

USA Todayn mukaan kauppiaat eivät usko tilanteen äityvän niin pahaksi kuin maalis-huhtikuussa, jolloin kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään ihmisten hamstratessa erityisesti vessapaperia ja jauhoja.

Kauppaketjut täydentävät nyt kilpaa varastojaan, jotta tavaraa on riittävästi talvikuukausien ajalle, jos tilanne Yhdysvalloissa pahenee entisestään.

Asiakkaat turvautuvat nykyään yhä useammin verkkokauppoihin myös päivittäistavarahankinnoissaan. Lehden mukaan jo 17,2 prosenttia ruokaostoksista tehdään netissä. Kuluneen neljän viikon aikana muun muassa vessapaperin kysyntä on noussut 14 prosenttia.

Tilastopalvelu Worldometerin mukaan jo yli kahdeksan miljoonaa yhdysvaltalaista on sairastunut koronavirukseen. Heistä hieman yli viisi miljoonaa on parantunut ja lähes 220 000 kuollut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?