Aleksei Navalnyi kuvailee, miltä myrkytyksen ensioireet tuntuivat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aleksei Navalnyi kuvailee, miltä myrkytyksen ensioireet tuntuivat

Myrkytysyrityksen kohteeksi joutunut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kertoo videohaastattelussa voinnistaan.

6.10.2020 12:52 | Päivitetty 6.10.2020 12:52

Elokuun lopulla tapahtuneesta myrkytyksestä Berliinissä toipuva venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on antanut yli kahden tunnin mittaisen videohaastattelun tunnetulle venäläiselle tubettajalle Juri Dudille.

Maanantaille päivätty video on ensimmäinen sen jälkeen, kun Navalnyi pääsi sairaalahoidosta.

Videolla Navalnyi, 44, kertoo vointinsa kohentuneen huomattavasti ja kuinka lääkäritkin hämmästelevät hänen nopeaa toipumistaan. Navalnyi kärsii silti jälkioireista.

– Voin paljon paremmin kuin elokuun 20. päivä. Mutta käteni tärisevät. Mahtaa olla aikamoinen näky kun yritän juoda vettä pullosta.

– Voin paremmin päivä päivältä ja käyn fysioterapiassa. Tänään siellä harjoiteltiin temppuilua esineiden kanssa. Joku päivä vielä näette kun heittelen palloja, ajan yksipyöräisellä ja vedän kanin hatusta, vitsaili Navalnyi.

Navalnyi (vas.) antoi yli kahden tunnin mittaisen videohaastattelun tunnetulle venäläiselle tubettajalle Juri Dudilla.­

Hän myös kuvailee, miltä Novitshok-myrkytyksen ensioireet tuntuivat kun oli juonut sitä sisältävää nestettä.

– Parinkymmen minuutin kuluttua en voinut enää keskittyä tv:n katsomiseen. Kylmä hiki alkoi valua. Se oli hyvin omituinen tunne.

– Monet ovat kysyneet, miltä tuntuu kuolla Novitshokiin. Sitä on vaikea kuvailla, koska ei sellaista koe joka päivä. Onneksi ei ole joutunut kokemaan kaikkea. Kuten sydänkohtausta tai kun jalka pilkotaan moottorisahalla. Mutta periaatteessa voi ainakin kuvitella, miltä tuntuisi kun jalkaa sahataan irti. Valuin kylmää hikeä ja tunsin itseni tosi sairaaksi.

Navalnyi sai vakavia oireita ollessaan Siperian Tomskista Moskovaan matkanneella lennolla elokuun lopulla. Kone teki hätälaskun Omskiin, josta Navalnyi saatiin lopulta siirrettyä Berliiniin ambulanssilennolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?