Salaisen palvelun agentit puhuvat nyt suunsa puhtaaksi Trumpin tempauksesta kesken sairaala­hoidon: ”Hän ei edes esitä välittävänsä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Salaisen palvelun agentit puhuvat nyt suunsa puhtaaksi Trumpin tempauksesta kesken sairaala­hoidon: ”Hän ei edes esitä välittävänsä”

Trumpin syytetään altistaneen agentit tartunnalle julkisuustempun vuoksi.

5.10.2020 12:12

Koronaan sairastunut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kävi sunnuntai-iltana autoajelulla sairaalansa ulkopuolella tervehtimässä kannattajiaan. Tempaus sai välittömästi tyrmistyneen reaktion lääkäreiltä, ja Trumpin toimintaa on ihmetelty myös maailmalla.

Esimerkiksi Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta sanoi Ylen aamussa ajelun vaikuttavan Trumpille tyypilliseltä julkisuustempaukselta. Hänen mielestään tempaus ei anna vakaata kuvaa Yhdysvaltojen hallinnosta.

– Aika impulsiivinen veto. Tulee aika epästabiili vaikutelma Trumpista ja tilanteesta.

Nyt tilannetta ovat kritisoineet Washington Postissa (WP) myös salaisen palvelun agentit Yhdysvalloissa. Nämä kritisoivat Trumpia autossa olleiden henkilöiden altistamisesta tartunnalle pelkän julkisuustempun vuoksi.

WP:n selvityksessä nimettömänä pysyvät lähteet kertovat Trumpin tylsistyneen sairaalassa. Kampanjan ja Valkoisen talon virkakunnan mukaan presidentti halusi näyttäytyä kansalleen vahvana sen jälkeen, kun hänen henkilökuntansa päällikkö antoi lääkäreitään synkemmän käsityksen hänen terveydentilastaan.

Salaisen palvelun agentit juoksivat Trumpia kuljettaneen auton vierellä.­

Trumpin tervehdyskäyntiä kannattajiensa luokse on kritisoitu laajalti.­

Trumpin ajelu lisää mielikuvaa hänen välinpitämättömyydestään turvavälejä kohtaan. Hänen käytöksensä on nyt erityisessä tarkastelussa, kun terveysviranomaiset yrittävät jäljittää presidentin suuriin tapahtumiin osallistuneita mahdollisia altistuneita.

– Hän ei edes esitä välittävänsä, yksi agenteista kommentoi.

– Missä ovat aikuiset?, toinen entinen salaisen palvelun jäsen ihmettelee.

Valkoisen talon edustaja Judd Deere vastasi Washington Postille, että tapahtumaa varten tehtiin asianmukaiset varotoimet presidentin ja hänen tukijoidensa suojelemiseksi. Hän sanoi, että varotoimiin kuuluivat henkilökohtaiset suojavarusteet, ja kertoi että ajelun turvallisuus varmistettiin lääkäriryhmältä.

WP:n mukaan Trump oli ennen tempausta ilmoittanut antavansa pienen yllätyksen kaduilla oleville patriooteille. Vaikka Trump piti hengityssuojainta ajelun ajan, lääkärit ovat kommentoineet Twitterissä presidentin käytöstä vastuuttomaksi, ja huomauttaneet ettei hengityssuojain ole läpitunkematon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?