Heilläkin on ollut korona - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Heilläkin on ollut korona

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin koronatartunta on kerännyt maailman huomion viime päivinä. Moni muukin tunnettu henkilö on saanut tänä vuonna koronaviruksen.

5.10. 5:22

Silvio Berlusconi

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi, 83, joutui koronan vuoksi sairaalaan Milanossa, italialainen uutistoimisto Ansa kertoi syyskuun alussa. Berlusconi hakeutui sairaalaan keskiyön aikoihin varotoimenpiteenä saatuaan covid-19-taudin oireita.

Berlusconin tiedettiin saaneen tartunnan jo aiemmin. Tuolloin hän vetäytyi eristyksiin Arcoressa sijaitsevaan kotiinsa. Sairaalassa hänelle diagnosoitiin keuhkokuume.

Berlusconi toipui tartunnastaan nopeasti, mutta kuvaili kokemusta helvetilliseksi. Toisaalta hän kuvaili jälleen ”väistäneensä luodin”.

– Se on ollut elämäni kaikista vaarallisin testi, Berlusconi sanoi toimittajille lähdettyään sairaalasta.

Boris Johnson

BBC:n mukaan Britannian pääministeri Boris Johnsonin koronavirustartunta olisi voinut mennä ”kummin päin vain”. Yleisradio siteeraa pääministerin omia sanoja.

55-vuotias Johnson päätyi sairaalahoitoon 10 päivää positiivisen testin jälkeen huhtikuussa. Pääministeri oli tehohoidossa kolme päivää ja sen jälkeen vielä osastolla.

Pääministerin tarkoista oireista ei ole juuri kerrottu, mutta hän itse on sanonut kahden sairaanhoitajan, uusiseelantilaisen Jennyn ja portugalilaisen Luisin päivystäneen hänen vuoteensa vierellä taudin kriittisimmät 48 tuntia.

Prinssi Charles

Prinssi Charles kertoi kesäkuussa, millaista oli sairastua koronaan. Charles, 71, puhui omasta sairastumisestaan vieraillessaan Gloucestershiren kuninkaallisessa sairaalassa, People uutisoi. Prinssi painotti, ettei ollut tuolloin täysin toipunut viruksen aiheuttamasta taudista.

– Hän kertoi menettäneensä haju- ja makuaistinsa, eivätkä ne ole vieläkään täysin palautuneet, terveydenhoitaja Jeff Wall kertoi lehdelle.

Charlesilla todettiin koronavirus 25. maaliskuuta. Prinssin vointi oli sairauden ajan niin hyvä, että hän työskenteli koko eristäytymisensä ajan. Myös herttuatar Camilla testattiin, mutta hänellä ei todettu koronavirusta.

Usain Bolt

Jamaikalainen yleisurheilulegenda Usain Bolt kertoi elokuun lopulla Instagramissa, että hän oli jäänyt karanteeniin odottamaan testituloksia. Pari päivää myöhemmin hän vahvisti positiivisen koronatartunnan, mutta se oli hänellä oireeton.

Neymar

Brasilialainen jalkapalloilija Neymar oli yksi kolmesta Paris Saint-Germainen (PSG) pelaajasta, joka sai koronan ilmeisesti lomareissulla Ibizalla. Hän kommentoi myöhemmin tilannettaan Instagramissa kuvalla, jossa hän hymyili poikansa kanssa.

– Kiitos viesteistänne! Olemme kunnossa, Neymar kirjoitti.

Kylian Mbappe

Ranskalainen jalkapalloilija Kylian Mbappe oli seitsemäs PSG:n pelaaja, jolla todettiin koronavirus. Hän oli ollut edeltävänä iltana harjoituksissa ennen positiivista testitulosta.

Dwayne Johnson

Näyttelijä Dwayne ”The Rock” Johnson, kertoi Instagramissa syyskuun alussa positiivisesta testituloksesta. Tämän lisäksi hän kehotti 196 miljoonaa Instagram-seuraajaansa käyttämään kasvomaskia.

Tom Hanks

Palkittu näyttelijä ja elokuvaohjaaja Tom Hanks sairastui koronaan keväällä. Näin kävi myös hänen vaimolleen, näyttelijä Rita Wilsonille. Hanks joutui kahden viikon karanteeniin maaliskuussa Australiassa ja palasi sen jälkeen kotiinsa Los Angelesiin.

Jair Bolsanaro

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kertoi heinäkuun lopussa saaneensa negatiivisen tuloksen koronavirustestistä. Bolsonaro sai koronadiagnoosin alun perin yli kaksi viikkoa aiemmin.

Bolsonaro kiitti toipumisestaan malarialääke hydroksiklorokiiniä, jonka tehoa koronavirusta vastaan ei ole tieteellisesti todistettu potilaskokeissa. Bolsonaro ilmoitti asiasta Twitterissä.

Brasiliaa johtava Bolsonaro on jatkuvasti vähätellyt viruksen vaarallisuutta ja verrannut sen aiheuttamaa tautia ”pikku flunssaan”.

Prinssi Albert II

Monacon hallitsija, prinssi Albert II sai koronaviruksen maaliskuun puolessa välissä, mutta hän parani huhtikuun alkuun mennessä. Hän oli ensimmäinen viruksen saanut kuninkaallinen.

Prinssi vahvisti haastatteluissa, että ei esimerkiksi menettänyt maku- tai hajuaistiaan viruksen vuoksi. Oireet jäivät muutoinkin lieviksi.

– Se on kuin flunssan esiaste mutta ei vakava flunssa. Yskin hieman, mutta se ei ole vakavaa verrattuna keuhkoputkentulehdukseen. Nämä ovat hyvin siedettäviä oireita tällä hetkellä ja toivon, että se ei pahene, prinssi sanoi antamassaan haastattelussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?