Myrkytyksestä toipuva Navalnyi saksalaislehden haastattelussa: ”Väitän, että Putin oli rikoksen takana”

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kuvaili Der Spiegelille myös hetkeä, jona Novitshok-hermomyrkky alkoi vaikuttaa hänen kehossaan.

Venäjän Berliinin-suurlähetystön edustalla syyskuun lopulla järjestetyssä mielenosoituksessa Putinin vitsailtiin tarjoilevan Novitshok-teetä.

1.10.2020 9:15

Elokuun lopulla tapahtuneesta myrkytyksestä Berliinissä toipuva venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on antanut saksalaislehti Der Spiegelille haastattelun, joka julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin torstaina. Haastattelussa hän syyttää myrkyttämisestään presidentti Vladimir Putinia.

– Väitän, että Putin oli rikoksen takana, eikä minulla ole mitään muita versioita siitä, mitä tapahtui, Navalnyi kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelusta etukäteen näkemän otteen mukaan.

Navalnyi painotti haastattelussa myös sitä, ettei hän ole peloissaan.

– Tehtäväni on nyt pysyä pelottomana. Enkä minä pelkää! Navalnyi sanoi.

Hän sai vakavia oireita ollessaan Siperian Tomskista Moskovaan matkanneella lennolla elokuun lopulla. Kone teki hätälaskun Omskiin, josta Navalnyi saatiin lopulta siirrettyä Berliiniin ambulanssilennolla.

Aleksei Navalnyi julkaisi hiljattain kuvan, jossa hän istui puistonpenkillä Berliinissä.

Saksassa tutkijat kertoivat löytäneensä todisteita siitä, että Navalnyi oli yritetty surmata Novitshok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä. Der Spiegelin haastattelussa oppositiojohtaja kuvaili myös hetkeä, jona Novitshok alkoi vaikuttaa hänen kehossaan.

– Siinä ei tunne minkäänlaista kipua, mutta tietää tekevänsä kuolemaa, Navalnyi kuvaili tunnetta, joka valtasi hänet lentokoneessa.

Navalnyin tukija on kertonut, että oppositiojohtajan kuntoon pääseminen kestänee vielä vähintään kuukauden. Hänen mukaansa ei ole toistaiseksi varmaa, onko Navalnyi palaamassa Venäjälle jatkamaan oppositiopolitiikan tekemistä, kuten tämä itse on sanonut.

Navalnyi pääsi viime viikolla sairaalasta, mutta hän saa edelleen hoitoa oireisiinsa. Lääkäreiden mukaan hän on toipunut hyvin, mutta pysyvien terveysongelmien mahdollisuutta ei ole voitu sulkea pois.

Länsimaat ovat vaatineet Venäjän hallinnolta selitystä Navalnyin myrkytykseen. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa asiaan ja sanonut, ettei rikoksesta ole todisteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?