Vladimir Putin ranskalaiskollega Macronille Valko-Venäjästä: Puuttumista toisen maan sisäisiin asioihin ei voida hyväksyä

Macron tapasi tiistaina Valko-Venäjän oppositiojohtaja Tsihanouskajan. Venäjä sen sijaan on tukenut avoimesti Valko-Venäjällä valtaa pitävän Aljaksandr Lukashenkan hallintoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin Suomen-vierailullaan viime elokuussa.

1.10.2020 5:15

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi ranskalaiskollegalleen Emmanuel Macronille, ettei yrityksiä toisen maan sisäisiin asioihin puuttumiseksi voida hyväksyä. Asiasta kertoi Venäjän hallinto keskiviikkona.

Presidentit olivat keskustelleet Valko-Venäjän tilanteesta puhelimessa.

Puhelun aikana Putin oli huomauttanut Venäjän "periaatteellisesta kannasta", jonka mukaan mitään pyrkimyksiä itsenäisen valtion sisäisiin asioihin puuttumiseksi ei voida hyväksyä. Myöskään laillisten viranomaisten painostaminen ei ole Venäjän kannan mukaan hyväksyttävää.

Macron oli tavannut tiistaina Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan Liettuassa, jonne tämä pakeni Valko-Venäjän presidentinvaalien jälkeen. Tsihanouskaja haastoi elokuussa presidentinvaaleissa maata itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan.

Venäjän hallinnon keskiviikkoinen tiedote ei maininnut Macronin ja Tsihanouskajan tiistaista tapaamista.

Tsihanouskaja toivoi Macronin puhuvan Valko-Venäjästä Putinin kanssa

Venäjä on tukenut avoimesti Valko-Venäjällä valtaa pitävän Lukashenkan hallintoa. Länsimaat eivät puolestaan tunnusta Lukashenkan voittoa elokuussa pidetyissä vilpillisissä presidentinvaaleissa.

Lukashenka on myös syytellyt ulkovaltoja jo viikkoja kestäneistä protesteista.

Tsihanouskaja kertoi tiistaina hyväksyneensä Macronin ehdotuksen puhua Valko-Venäjän tilanteesta Ranskan parlamentille. Hän myös toivoi, että Macron ottaisi Valko-Venäjän tilanteen esille keskusteluissaan Venäjän johdon kanssa.

Macron sen sijaan lupasi tapaamisen jälkeen muun muassa tekevänsä parhaansa Valko-Venäjän poliittisten vankien saamisessa vapaaksi sekä varmistaa, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ottaisi kriisinvälittäjän roolia Valko-Venäjällä.

Ranska kiristänyt retoriikkaansa Venäjän suhteen

Ranska on Macronin presidenttikauden aikana pyrkinyt pitämään yllä dialogia Venäjän kanssa. Macronin pyrkimykset ovat toisinaan hiertäneet hänen välejään EU-liittolaisten kanssa.

Ranska on kuitenkin viime aikoina alkanut lähentyä toisen EU-jäsenmaa Saksan tiukkaa retoriikkaa. Ranskan ulkoministeriö muun muassa kuvaili venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkytystä "rikolliseksi toimeksi".

Viime viikolla ranskalainen sanomalehti Le Monde kertoi Macronin vaatineen puhelimessa Putinia valottamaan Navalnyiin liittyviä tapahtumia. Lehden mukaan Putin ehdotti tuolloin, että Navalnyi olisi saattanut myrkyttää itse itsensä "määrittelemättömästä syystä":

Vuoristo-Karabahin taistelujen loputtava

Presidentit keskustelivat Macronin aloitteesta käydyn puhelinkeskustelun aikana myös Vuoristo-Karabahin tilanteesta. Putin ja Macron vaativat Venäjän hallinnon mukaan, että taistelut alueella loppuisivat tyystin.

Venäjä tarjoutui keskiviikkona isännöimään Vuoristo-Karabahia koskevia neuvotteluja Moskovassa. Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriö. Vuoristo-Karabahin alueen taistelut puhkesivat jälleen viikonloppuna ja jatkuivat keskiviikkona neljättä päivää.

Azerbaidzhan ja Armenia ovat kiistelleet Vuoristo-Karabahin alueesta vuosikymmenten ajan. Maat ovat syyttäneet toisiaan sunnuntaina puhjenneiden väkivaltaisuuksien aloittamisesta.

Yhteenotoissa on kuollut yli 100 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?