USA:n vaaliväittelyissä saatetaan sulkea jatkossa päällepuhujan mikki – Trumpia ei tiistain kaaos häirinnyt: ”Väittely oli upea” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n vaaliväittelyissä saatetaan sulkea jatkossa päällepuhujan mikki – Trumpia ei tiistain kaaos häirinnyt: ”Väittely oli upea”

Joe Biden jatkoi keskiviikkona istuvan presidentin piikittelyä, eivätkä mahdolliset sääntömuutoksetkaan ilahduttaneet kaikkia.

USA:n tiistaista presidentinvaaliväittelyä Donald Trumpin (vas.) ja Joe Bidenin välillä on kuvailtu muun muassa kaoottiseksi.­

1.10. 4:22

USA:n presidentinvaalien ensimmäinen vaaliväittely republikaanien Donald Trumpin ja demokraattien Joe Bidenin välillä riistäytyi tiistaina sekasortoiseksi näytelmäksi.

Kovasanaisesti toisiaan piikitellyt kaksikko ei saanut aikaan järin hedelmällistä keskustelua käsitellyistä teemoista, ja etenkin Trump syyllistyi toistuvasti vastaehdokkaansa keskeyttämiseen. Istuvan presidentin laskettiin keskeyttäneen Bidenin puheenvuoro huimat 73 kertaa.

Väittelyä on luonnehdittu jopa häpeälliseksi ja nyt nähdyssä muodossaan tarpeettomaksi.

Yksi kritisoijista oli Biden, joka jatkoi Trumpin piikittelyä keskiviikkona. Hän sanoi ymmärtävänsä, mikäli jotkut äänestäjät kokivat tiistain kummallisen show´n lannistavaksi koko presidenttikilvan kannalta.

– Ehkä minun ei pitäisi sanoa tätä, mutta että Yhdysvaltojen presidentti käyttäytyi tuolla tavalla – mielestäni se oli kansallinen häpeä, hän totesi keskiviikkona Washington Postin mukaan.

Trump oli luonnollisesti eri mieltä kilpailijansa kanssa.

– Mielestäni eilisillan väittely oli upea. Olemme saaneet erinomaisia arvosteluita siitä, hän hehkutti toimittajille keskiviikkona Minnesotassa.

Sekava vaaliväittely näkyi myös tv-katsojaluvuissa, jotka olivat jopa 13 prosenttia pienempiä kuin edellisten presidentinvaalien alla neljä vuotta sitten.

USA:n presidentinvaaliväittelyistä vastaava komissio valmisteleekin muutoksia ennen seuraavaa, lokakuun puolivälissä Miamissa käytävää väittelyä.

CBS Newsin mukaan yksi mahdollinen keino kaaoksen välttämiseksi olisi toisen ehdokkaan mikrofonin sulkeminen siksi aikaa, kun vastaehdokkaalla on puheenvuoro. Komissio tiedottaa mahdollisista muutoksista seuraavan 48 tunnin aikana.

Trumpin kampanjatiedottaja Tim Murtaugh arvosteli komissioita tulevista muutoksista.

– He tekevät tämän vain siksi, että toinen kavereista tuli nuijituksi eilen. Presidentti Trump oli hallitseva osapuoli ja nyt Biden yrittää muuttaa sääntöjä. Heidän ei pitäisi siirtää maalitolppia ja vaihtaa sääntöjä kesken pelin, hän paalutti.

Trumpin itsensä mukaan riittää, kunhan seuraavassa väittelyssä vain olisi uusi ankkuri ja älykkäämpi demokraattiehdokas.

Bidenin kampanjan viestintävastaava Kate Bedingfield puolestaan totesi tämän olevan valmis seuraavaan väittelyyn, jossa ehdokkaat vastaavat 15-20 paikalla olevan äänestäjän esittämiin kysymyksiin.

Bedingfieldin mukaan Biden on valmis tilaisuuteen, olivat säännöt uusitut tai eivät.

– Istuvan presidentin pitää valita, aikooko hän vastata äänestäjien kysymyksiin, joihin hänellä ei ole ollut antaa vastauksia tässä kampanjassa – vai toistaako hän eilisillan järkyttävän sulamisensa.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan Biden on ennakkosuosikki voittamaan marraskuun alussa käytävät presidentinvaalit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?