Grafiikka näyttää: tällainen on Estonian kyljestä löytynyt reikä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Grafiikka näyttää: tällainen on Estonian kyljestä löytynyt reikä

Discoveryn tuoreessa dokumentissa puhuvan asiantuntijan mukaan robottikameran kuvaaman vaurion syntymiseen tarvittaisiin noin 500–600 tonnin maksimivoima.

28.9. 20:46

Viron, Ruotsin ja Suomen ulkoministeriöt kertoivat maanantaina julkaisemassaan lausunnossa, että maat aikovat arvioida yhdessä autolautta Estonian 26 vuoden takaiseen uppoamiseen liittyvät ”uudet merkittävät tiedot, joista ei ole kerrottu aiemmin”.

Uudet tiedot ovat lähtöisin Discoveryn tuottamasta, tuoreesta dokumenttisarjasta. Sarjassa paljastetaan, että Estonian hylyn kyljestä löytyy reikä, jolle ei aiemmissa tutkimuksissa annettu selitystä.

Aukko paljastui, kun dokumentin tekijät lähettivät robottikameran hylyn luo.

  • Katkelma dokumenttisarjasta on nähtävissä yllä olevalla videolla. Sarja on nähtävissä kokonaisuudessaan Dplay-palvelussa.

Reiän muotoa sekä sen sijaintia laivan tyyrpuurin puoleisella kyljellä havainnollistaa IS:n alla oleva grafiikka. Repeämän on arvioitu olevan korkeudeltaan noin neljä metriä ja leveydeltään (leveimmältä kohdaltaan) noin 1,2 metriä.

Dokumentissa näytetään, kuinka sen ohjaaja Henrik Evertsson seurasi muiden kanssa robottikameran hylystä välittämää kuvaa.

– Sehän on painunut täysin sisään, yllättyneiden dokumentaristien suusta kuullaan tilanteessa.

Kuvakaappaus Estonia –Mullistava löytö -sarjassa esitetystä havainnekuvasta.­

Dokumentissa mukana olevan hylkyasiantuntijan Linus Anderssonin mukaan Estonian kyljen aukko näyttää törmäysvauriolta. Myös muut dokumentissa puhuvat asiatuntijat pitävät vauriota mahdollisesti ulkopuolisen voiman aiheuttamana.

Epäselvää kuitenkin on, mikä vaurion aiheutti. Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston meritekniikan professori Jørgen Amdahl laski julkisuuteen annettujen tietojen perusteella, että robottikameran kuvaamien vaurioiden syntymiseen tarvittava maksimivoima olisi noin 500–600 tonnia.

ESTONIA – Mullistava löytö -dokumenttisarjan kaikki viisi jaksoa katsottavissa nyt Dplay+:ssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?