Estonialta selvinnyt kertoo uutuusdokumentissa nähneensä vedessä mystisen esineen – todistajalausuntoon kirjattiin väärät tiedot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Estonialta selvinnyt kertoo uutuus­dokumentissa nähneensä vedessä mystisen esineen – todistaja­lausuntoon kirjattiin väärät tiedot

Uudessa Estonia-dokumentissa haastateltu turman eloonjäänyt väittää nähneensä vedessä mystisen esineen.

28.9.2020 19:51

Estonian turmasta elossa selvinnyt Carl Eric Reintamm on yksi dokumentissa haastatelluista. Hän toistaa jo heti turman jälkeen antamansa todistajanlausunnon, että olisi nähnyt jonkin tuntemattoman esineen veden pinnan alla ennen Estonian uppoamista.

Ruotsissa varttunut Reintamm on nykyisin diplomaatti ja Viron pääkonsuli Pietarissa. Dokumentissa hän kertoo turmasta yksityishenkilönä.

Autokannen alla olevassa hytissä majoittunut Reintamm havahtui kovaan ääneen ja riensi alusvaatteisillaan ensimmäisten joukossa kävelykannelle, kertoo Aftonbladet.

Hän oli matkustanut useasti talvisaikaan Tukholman ja Tallinnan väliä ja siksi meteli kuulosti hänestä samalta kuin laiva iskeytyisi jäihin. Oli kuitenkin vasta alkusyksy, eikä Itämerellä ollut jäitä.

– Kun olin kannella näin meressä jotain omituista. Se oli vaalea, usean metrin kokoinen esine. Se liikkui vasemmalle ja aallot huuhtoivat sen ylitse, kuvaili Reintamm.

– En ole koskaan ollut armeijassa, eikä minulla ole aavistustakaan, miltä sukellusvene voisi näyttää pinnan alla. Vesi oli mustaa, enkä voi ymmärtää, miten sukellusvene voisi näyttää vaaleammalta kuin vesi.

– En voi varmuudella sanoa, että näin sukellusveneen. Mutta se on ainoa looginen selitys, Reintamm toteaa.

  • Katkelma dokumenttisarjasta on nähtävissä yllä olevalla videolla. Sarja on nähtävissä kokonaisuudessaan Dplay-palvelussa.

Pelastuslautta meressä Estonian uppoamisen jälkeen.

Kaksi päivää turman jälkeen kertoi Reintamm näkemästään tutkijoille. Jo tuolloin esitettiin turman syyksi keulavisiiriä, joten Reintamm alkoi olettaa, ettei hänen vedessä näkemänsä esine ollut turman syynä, vaan jotain muuta kelluvaa tavaraa.

Reintamm kertoi lukeneensa vasta kuusi vuotta myöhemmin, miten hänen lausuntonsa oli kirjattu ylös ja hämmästyi. Papereissa luki, että Reintamm olisi nähnyt vedessä osia Estoniasta irronneista porrasrakenteista.

– Se oli täysin väärin kirjoitettu! Kuvailin, mitä olin nähnyt vedessä, mutta en koskaan nähnyt, että se olisi laivasta mereen irronneita portaita. Minä olin spekuloinut, mitä se olisi voinut olla löytääkseni jonkun loogisen selityksen. Kertomukseni oli väännetty haluttuun suuntaan.

Kun Carl Eric Reintamm näki uuden filmimateriaalin, oli hän helpottunut.

– Olen odottanut tätä vuosia. Se on mullistava tieto.

Estonian laivaonnettomuuden pelastustöitä Utön linnakesaarella 28. syyskuuta 1994.

Laivan rakentanutta saksalaista Meyer-telakka edustanut suomalainen asianajaja lähestyi vuosia turman jälkeen Reintammea. Kyseessä oli telakan oma sisäinen tutkinta turmasta.

Reintammea haastatteli myös Meyerin päätutkija, merikapteeni Werner Hummel, joka oli erityisen kiinnostunut Reintammen meressä näkemästä esineestä.

Reintammen mukaan Meyer päätyi tutkimuksissaan epäilyyn, että Estonia olisi törmännyt sukellusveneen kanssa. Dokumentissa Hummel kertoo, että myös eräs toinen turman eloonjääneistä olisi kertonut nähneensä meressä sukellusveneen komentotornin.

– Ainoa looginen selitys (rungon reiälle) on, että Meyer-telakan tutkinta oli oikeassa, ja sukellusvene oli aiheuttanut vauriot, sanoo Reintamm nyt Aftonbladetille.

– Rungossa on reikä, jonka aiheutti jokin laivaa päin törmännyt. Mielestäni kaikelle löytyy aina looginen selitys. Uskoakseni Meyer-telakan tutkija oli oikeassa hänen vierailtuaan luonani vuonna 2000, mutta asia tarvitsee lisäselvitystä.

Ruotsalaiset helikopterit kuljettivat Estonian laivaonnettomuudessa pelastuneita Turkuun sairaalahoitoon 28. syyskuuta 1994.

Meyeria on vaadittu vastuuseen laivan rakenne- tai suunnitteluvirheistä. Kiistaa käydään yhä vuosikymmenten jälkeen. Viimeksi reilu vuosi sitten kesällä ranskalaisoikeus hylkäsi uhrien omaisten miljoonien vahingonkorvauskanteet telakkaa kohtaa.

Meyer on kertonut laivassa olleesta salaperäisestä kylkirepeämästä jo vuonna 1997 julkistaessaan omia tutkimustuloksia turmasta. Asiasta uutisoi tuolloin muun muassa sanomalehti Kaleva.

Maanantaina Discoveryn Dplay-suoratoistokanavalla julkaistua dokumenttisarjaa varten sukellettiin Estonian hylylle kuvaamaan viime syksynä. Sukellukset tehtiin saksalaiselta sukellustukialukselta.

Dokumentin ohjaajaa Henrik Evertssonia vastaan on nostettu syyte hautarauhan rikkomisesta. Hän joutuu oikeuden eteen ensi vuoden alussa.

ESTONIA – Mullistava löytö -dokumenttisarjan kaikki viisi jaksoa katsottavissa nyt Dplay+:ssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?