Viro haluaa uuden Estonia-tutkinnan, syynä ennennäkemätön löytö – katso näytevideot dokumentista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viro haluaa uuden Estonia-tutkinnan, syynä ennen­näkemätön löytö – katso näytevideot dokumentista

Tuoreessa dokumenttisarjassa on esitetty kuvia vaurioista, joille ei aiemmassa tutkimuksessa ole löytynyt selitystä.

28.9.2020 10:23

Viro haluaa käynnistää uuden Estonia-tutkinnan, Postimees uutisoi. Taustalla on Discoveryn dokumenttisarja Estonia - Mullistava löytö. Kyseisessä sarjassa laivan oikealla puolella näkyy vaurioita, joille ei aiemmassa tutkimuksessa ole esitetty syitä. Viron pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu kertoivat lehdistötilaisuudessa maanantaina, että Viro lupaa asettautua vetämään uutta tutkintaa.

Viron ulkoministerin erityisavustajan mukaan laivan kyljessä näkyy noin neljä metriä halkaisijaltaan oleva reikä, joka ei ole tullut laivan sisältä.

Suomen ulkoministeriön sivuilla on julkaistu myös yhteinen julkilausuma, jonka ovat allekirjoittaneet Viron, Suomen ja Ruotsin ulkoministerit. Julkilausuman mukaan uusi dokumentti sisältää uutta vedenalaista kuvaa Estonian hylystä, osoittaen vaurioita aluksen tyyrpuurin puolella.

Ruotsi, Suomi ja Viro ovat sopineet, että uusi tieto pyritään todentamaan Estoniaa koskevan, vuonna 1995 allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti. Sopimus käsittelee Estonian suojelemista turman uhrien hautapaikkana.

Dokumentti on nähtävissä Dplay+:ssa. Dokumentin tekijät kertovat tiedotteessa, että asiantuntijoiden mukaan reiän on täytynyt aiheuttaa valtava ulkoinen voima. Video yllä: Estonia dokumentti - jakso 5.

– Aikaisemmin on esitetty teorioita, että Estonian oikealla puolella olisi reikä, mikä selittäisi laivan nopean uppoamisen. Mitään reikää ei ole koskaan aiemmin dokumentoitu. Oli ehdottoman välttämätöntä ja journalistisessa mielessä tärkeää lähettää vedenalainen robottikamera alas hylylle, jotta rungon kunto saataisiin yksityiskohtaisesti dokumentoitua. Sukelluksen aikana huomasimme Estonian hylyn oikealla puolella olevan merkittävän vahingon, reiän, jota ei ole koskaan aiemmin raportoitu tai dokumentoitu julkisissa raporteissa, dokumentin ohjaaja Henrik Evertsson sanoo tiedotteessa.

Hylyn tarkistamiset ja lisätutkimukset on dokumentin tekijöiden mukaan suoritettu Estonian uhrien ja omaisten säätiön (SEA) suostumuksella.

Estonian turmassa kuolleiden omaisista monet ovat vaatineet tutkinnan uudelleen avaamista. Viron valtio sai vuosi sitten oikeuden päätöksen, jonka mukaan sen piti tehdä päätös koskien vaatimuksia tutkinnan avaamisesta. Viro ei kuitenkaan vastannut vaatimuksiin.

M/S Estonia upposi myrskyssä tasan 26 vuotta sitten. Turmassa kuoli 852 ihmistä.

ESTONIA – Mullistava löytö -dokumenttisarjan kaikki viisi jaksoa katsottavissa nyt Dplay+:ssa.

Alla näytteet sarjan jaksoista 1 - 4, näyte jaksosta 5 on nähtävissä artikkelin yläosassa.

VIDEO:Estonia dokumentti - jakso 1.

VIDEO:Estonia dokumentti - jakso 2.

VIDEO:Estonia dokumentti - jakso 3.

VIDEO:Estonia dokumentti - jakso 4.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?