NYT sai käsiinsä Trumpin veroilmoitustietoja kahdelta vuosi­kymmeneltä – paljastui vuosien verovälttelyä ja satojen miljoonien dollarien velkoja

Trump kiisti tuoreet veropaljastukset ja kutsui niitä valeuutisiksi.

Presidentti Donald Trump Valkoisen talon edustalla.

28.9.2020 1:02 | Päivitetty 28.9.2020 2:15

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump maksoi vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja vuonna 2016, jolloin hänet valittiin presidentiksi. Sama toistui uudelleen vuonna 2017. Summa on huomattavasti pienempi kuin keskiverto amerikkalaistyöläisen.

Asia selviää New York Timesin teettämästä laajasta tutkimuksesta, jossa lehti tarkasteli Trumpin veroilmoitustietoja peräti kahden vuosikymmenen ajalta. Tiedot pitivät sisällään tietoja Trumpin ja Trump-organisaatioon kuuluvien satojen yritysten veronpalautuksista.

Veroilmoitustiedoista paljastui lehden mukaan paitsi vuosien verovälttelyä myös muun muassa satojen miljoonien dollarien erääntyviä velkoja.

Selvityksen mukaan Trump ei ollut maksanut tuloveroja lainkaan kymmenenä vuotena 15 vuoden ajalta. Verottajalle hän ilmoitti syyksi, että hän oli menettänyt paljon enemmän rahaa kuin oli tienannut.

Käynnissä olevaa vaalikampanjaa varjostaakin lehden mukaan taloudellinen paine. Viimeisimmät kyselytutkimukset osoittavat, että Trump on vaarassa hävitä seuraavat presidentinvaalit.

Istuva presidentti on taannut henkilökohtaisesti satojen miljoonien dollarien erääntyviä velkoja. Trumpilla on takanaan myös vuosikymmenen mittainen taistelu veroviraston kanssa 72,9 miljoonan dollarin veronpalautuksen oikeellisuudesta. Trump sai veronpalautuksen ilmoitettuaan valtavista taloudellisista tappioista. Verottajan kieltävä päätös voisi maksaa hänelle yli 100 miljoonaa dollaria.

Verotiedot, joiden julkaisemista vastaan Trump on taistellut pitkään yksityisyyden säilyttämiseksi, kertovat tarinan, joka eroaa siitä, mitä hän on kertonut Yhdysvaltain kansalle, NYT kertoo.

Trump on esiintynyt liikemiehenä, joka kerää satoja miljoonia dollareita vuodessa, mutta tosiasiassa hänen liiketoimintansa ovat kärsineet kroonisista tappioista, joita hän käyttää aggressiivisesti hyväkseen veronmaksun välttämiseksi.

Kun taloudelliset haasteet ovat kasvaneet, veroilmoitustiedot osoittavat lehden mukaan, että Trump on yhä enemmän taloudellisesti riippuvainen liiketoimistaan yrityksien kanssa, jotka saattavat hänet potentiaaliseen ja usein suoraan eturistiriitaan presidenttityönsä kanssa.

Tiedoista paljastui, että Trumpilla on omistuksissaan kiinni satoja miljoonia dollareita, mutta tiedot eivät silti paljasta hänen todellista varallisuuttaan. Tiedoista ei myöskään paljastunut uusia yhteyksiä Venäjälle.

Trump kutsui tietoja valeuutisiksi

Trump kutsui sunnuntaina paikallista aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa NYT:n paljastuksia keksityiksi ja ”valeuutisiksi”.

– Se on valeuutinen. Täysin valeuutinen. Keksittyä. Valetta, hän kommentoi väitteitä lehdistötilaisuudessa.

– Perimmiltään he sanovat, etten maksanut mitään.

Hän vakuutteli maksaneensa "paljon" ja käytti esimerkkinä muun muassa osavaltion tuloveroja.

– Ensinnäkin maksoin paljon ja olen maksanut paljon myös osavaltion tuloveroja. New Yorkin osavaltio veloittaa paljon ja olen maksanut paljon osavaltiolle.

Yhdysvaltain verovirasto IRS kohtelee Trumpia hänen omasta mielestään "hyvin huonosti".

Presidentti vakuutteli, että tiedot tulevat vielä julki, mutta vasta tilintarkastuksen jälkeen. Hänen mukaansa tietoja ei voida tarkastustoimenpiteiden vuoksi nykyisellään julkistaa.

– Kaikki tullaan paljastamaan, Trump sanoi.

– Odotan innolla sen julkistamista. Odotan innolla monien asioiden julkistamista. Aion julkistaa monia asioita, ja ihmiset tulevat olemaan hyvin järkyttyneitä, hän kertoi.

Trump Organization -konsernin lakimies Alan Garten kertoi NYT:lle vastauksena veropaljastuksiin, että Trump on maksanut huomattavia summia edellisten vuosien aikana.

– Edellisen vuosikymmenen aikana, presidentti Trump on maksanut liittovaltiolle kymmenien miljoonien dollarien edestä henkilökohtaisia veroja, Garten kertoi lehdelle.

– Mukaan lukien miljoonia henkilökohtaisissa veroissa sen jälkeen, kun hän ilmoitti ehdokkuudestaan vuonna 2015.

NYT:n mukaan Garten kuitenkin näyttää laskevan "henkilökohtaisiin veroihin" mukaan myös muita liittovaltion maksuja, esimerkiksi sosiaaliturva- ja sairausvakuutusmaksuja sekä Trumpin perhekunnan työntekijöiden veroihin liittyviä maksuja.

Pitkä kiista

Trumpin verotietojen julkistaminen on ollut kuuma peruna koko Trumpin presidenttiyden ajan. Trump on vuosia piilotellut verotietojaan, vaikka presidentit ovat tyypillisesti 1970-luvulta lähtien julkaisseet ne vapaaehtoisesti.

Keskustelu Trumpin taloustietojen päivänvalon kestävyydestä käy erityisen kuumana lähestyvien, marraskuussa koittavien presidentinvaalien alla.

Elokuussa New Yorkin Manhattanin piirisyyttäjän toimisto kertoi tutkivansa Trumpia ja tämän yritystoimintaa mahdollisista pankki- ja vakuutuspetoksista, muun muassa New York Times kertoi. Piirisyyttäjän toimiston tutkinta on jatkunut kahden vuoden ajan.

28.9. kello 01.30 & 03.49: juttua täydennetty kauttaaltaan ja tarkennettu tuloverot liittovaltion tuloveroiksi ja verotiedot veroilmoitustiedoiksi.

28.9. kello 02.35: lisätty Trumpin ja Trump-organisaation asianajajan kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?