Viron ulkoministeri IS:lle: Suomi ja Viro voisivat muodostaa ”matkustuskuplan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viron ulkoministeri IS:lle: Suomi ja Viro voisivat muodostaa ”matkustuskuplan”

Suomen hallitus määräsi torstaina uusia matkustusrajoituksia muun muassa Virosta tuleville lomamatkailijoille.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu toivoisi yhteisiä käytäntöjä matkailun suhteen Suomen kanssa.

25.9.2020 20:15

Maanantaista lähtien Suomeen Virosta saapuville lomamatkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Työssäkäynti Virosta Suomeen sen sijaan sallitaan ilman karanteenia tai testauksia.

– Päätös ei ollut tervetullut, mutta tämä on nykyistä realiteettia ja toki kyse oli Suomen hallituksen itsenäisestä päätöksestä, totesi Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu IS:lle perjantaina.

Virossa ei kaavailla vastaavia toimia Suomen suhteen.

– Emme suunnittele mitään matkailurajoituksia. Meidän näkökulmastamme Suomen tartuntatilanne on alle omien vaatimustemme.

Reinsalu toivoo, että EU kykenisi määräämään EU:n sisäiset, yhtenäiset matkustusrajoitukset.

– Jos se ei tulevina viikkoina onnistu, niin silloin haluaisimme yhtenäiset säännökset Suomen ja Viron kesken.

Reinsalu ehdottaakin Suomen ja Viron muodostavan ”matkustuskuplan”, jossa maiden välillä voisi matkustaa ilman rajanylityksen jälkeistä karanteenia. Viro, Latvia ja Liettua sopivat viime keväällä Baltian sisäisestä matkustuskuplasta. Toistaiseksi se ei ole enää käytössä.

Reinsalun mielestä Suomi ja Viro voisivat ottaa käyttöön yhteiset rajoitusmääräykset kolmannesta maista saapuville kuten keväällä toimittiin Baltian maiden kesken.

Virossa pelätään Suomen matkailurajoitusten vaikutusta turismielinkeinoon.

– Matkustuskupla hyödyttäisi molempia maita matkailun ja liiketoiminnan suhteen. Sillä olisi tärkeä merkitys myös psykologiselta kannalta. Molemmissa maissa ihmisten matkustamista on rajoitettu ja tämä tarjoaisi siihen helpotusta.

Reinsalu huomauttaa, että Viron lisäksi myös Suomen matkailuelinkeino kärsii uusista rajoituksista. Hän toivoo, että Suomen kanssa päästäisiin ratkaisuun ainakin lyhytkestoisten turistimatkojen suhteen.

Lokakuun alusta alkaen omaehtoista karanteenia Suomessa voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.

Se tarkoittaa, että Suomessa asuva matkustaja hakeutuu koronatestiin heti Suomeen saavuttuaan lentokentällä tai satamassa ja toiseen testiin kotipaikkakunnalla aikaisintaan 72 tunnin jälkeen ensimmäisen testin ottamisesta.

Reinsalu toivoo, että Suomen käytäntöä voisi vielä laajentaa niin, että se mahdollistaisi lyhyet matkat Viroon.

– Siitä olen Suomelle kiitollinen, että rajat voidaan pitää auki työssä käyville. Tämä on äärimmäisen tärkeää virolaisille, ulkoministeri huomauttaa.

Hän muistuttaa, kuinka keväällä tiukempien matkustusrajoitusten aikaan monet Suomessa työskentelevät virolaiset joutuivat hyvin hankalan valinnan eteen.

– Perheiden täytyi periaatteessa valita, että joko pysyttelet kotona Virossa tai saatat menettää työpaikkasi Suomessa.

Myös Virossa koronaviruksen toinen aalto on lisännyt tartuntamääriä.

Suomessa THL päivitti perjantaina maskisuositustaan niin, että alueilla, joissa epidemia on kiihtymisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää.

Virossa ei vastaavaa suosituista ole vielä annettu, mutta perjantaista puoliltaöin Virossa tuli voimaan alkoholin yömyyntikielto anniskelupaikoissa. Kielto on voimassa kuukauden ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?