Mies söi liikaa lakritsia ja kuoli - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mies söi liikaa lakritsia ja kuoli

Kuoleman syynä oli lakritsin luontainen makeutusaine, glykyrritsiini, joka voi aiheuttaa monenmoisia terveysongelmia.

Lakritsia ei kannata syödä liikaa. Kuvituskuva.

24.9.2020 19:54

54-vuotias yhdysvaltalaismies kuoli syötyään liikaa lakritsia. Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post.

Rakennusmies oli mutustellut puolitoista pussia lakritsia muutaman viikon ajan, kunnes hänen sydämensä yllättäen pysähtyi kesken lounashetken.

Ensihoitajat elvyttivät miestä, mutta tämä menehtyi seuraavana päivänä.

– Pienikin määrä lakritsia saattaa nostaa verenpainetta jonkin verran, Neel Butala, Massachuttesin sairaalan lääkäri selitti lakritsista johtuvaa kuolemaa Washington Postin mukaan.

Ongelmana on glykyrritsiinihappo, joka on lakritsijuuresta johdettu makeutusaine. Glykyrritsiini voi aiheuttaa kehon kaliumpitoisuuden laskua, mikä puolestaan saattaa johtaa sydämen rytmihäiriöihin, korkeaan verenpaineeseen, turvotukseen ja sydämen vajaatoimintaan.

Yhdysvaltain ruoka ja lääkevirasto (FDA) varoittaa, että ainoastaan 60 grammaa lakritsia päivässä kahden viikon ajan saattaa aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, etenkin yli 40-vuotiaille.

– Sitä saa muualtakin kuin pelkistä lakritsipatukoista. Sitä voi tulla makeisista, lakritsiteestä ja jopa joistain oluista, esimerkiksi belgialaisista, joissa on samoja kemiallisia yhdisteitä kuin lakritsissakin, kardiologi Rober Eckel totesi Washington Postin mukaan.

Kuolemaan liiallinen lakritsinsyönti toki johtaa vain tavattoman harvoin, ja toisaalta myös kehon kaliumpitoisuus palautuu, kunhan lakritsin ylenpalttisen kuluttamisen vain lopettaa ajoissa.

FDA kuitenkin muistuttaa, ettei minkään ikäinen ihminen saisi syödä suuria määriä lakritsia kerralla, ja jos kehossa huomaa epätavallisia tuntemuksia, sen syöminen täytyy lopettaa välittömästi.

Lakritsia ei suositella myöskään raskaana oleville, sillä glykyrritsiinillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle.

Sikiövaiheessa glykyrritsiinille altistuneet suoriutuivat vuonna 2017 julkaistussa suomalaistutkimuksessa huonommin kognitiivista päättelykykyä vaativista ja muista muistia mittaavista testeistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?