Navalnyi pääsee sairaalasta – lääkäreiden mukaan mies voi toipua täysin

Myrkytyksen takia hoidossa ollut Aleksei Navalnyi ei tarvitse enää akuuttia lääkehoitoa.

23.9.2020 10:15 | Päivitetty 23.9.2020 15:07

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on päässyt pois sairaalasta, Navalnyia hoitanut sairaala tiedottaa. Navalnyi oli ollut Saksan Berliinissä sijaitsevan Charite-yliopistosairaalan hoidettavana yhteensä 32 päivää ja näistä 24 päivää hän oli tehohoidossa.

– Potilaan parantumiseen ja nykyiseen tilaan perustuen hoitavat lääkärit uskovat, että täysi toipuminen on mahdollista, sairaala toteaa tiedotteessa.

– On kuitenkin liian aikaista arvioida vakavan myrkytyksen mahdollisesti aiheuttamia vaikutuksia pitkällä aikavälillä.

Navalnyi sairastui vakavasti kesken lennon Tomskista Moskovaan 20. elokuuta. Venäjä kiisti pian, että mies olisi joutunut myrkytyksen kohteeksi.

Navalnyi siirrettiin Berliiniin ambulanssilennolla. Hän saapui sairaalaan 22. elokuuta.

Saksan mukaan tutkimukset ovat vahvistaneet, että Navalnyi myrkytettiin novitshok-hermomyrkkyihin kuuluvalla aineella.

New York Timesin mukaan Navalnyi kertoi tehohoidosta päästyään, että aikoo palata takaisin Venäjälle. Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh vahvisti myöhemmin tiedon.

– Toimittajat ovat kirjoittaneet minulle koko aamun ajan ja kyselleet, onko totta että Aleksei aikoo palata Venäjälle. Ymmärrän kysymyksen perusteet, mutta silti minusta on erikoista, että joku voi ajatella jotain muuta vaihtoehtoa. Vielä kerran vahvistan kaikille: mitään muuta vaihtoehtoa ei ole koko aikana mietitty.

Jarmysh twiittasi kuitenkin keskiviikkona videon, jossa sanotaan, että Navalnyi on toistaiseksi Saksassa, sillä hänen hoitonsa ei ole ohi.

Juttua päivitetty kello 15.05: Jarmysh sanoo, että Navalnyi on toistaiseksi Saksassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?