Trumpilta kysyttiin 200 000 kuolleesta – näin presidentti vastasi: ”Sitä ei olisi pitänyt koskaan tapahtua” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpilta kysyttiin 200 000 kuolleesta – näin presidentti vastasi: ”Sitä ei olisi pitänyt koskaan tapahtua”

Yhdysvalloissa rikottiin tiistaina 200000 koronakuoleman raja. Presidentti Trumpin mukaan se on asia, jota ei olisi pitänyt koskaan tapahtua.

Presidentti Donald Trump vastasi toimittajien kysymyksiin Valkoisen talon edustalla ennen kuin hän lähti kampanjatilaisuuteen Pennsylvaniaan.­

23.9. 4:25

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vastasi toimittajien kysymyksiin tiistaina Valkoisessa talossa. Presidentiltä kysyttiin Yhdysvaltojen synkästä koronakuolemien määrästä. Luku ylitti tiistaina 200 000 rajan.

– Se on sääli, Trump sanoi ja lisäsi, että luvut olisivat vielä paljon synkempiä ilman hänen hallintonsa toimia.

– Jos emme olisi toimineet asianmukaisesti ja oikein, meillä olisi kaksi ja puoli miljoonaa kuollutta, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

Trump myös syytti jälleen Kiinaa.

– Tämä on karmea asia. Sitä ei olisi pitänyt koskaan tapahtua. Kiina antoi tämän tapahtua, muistakaa se.

– Näitte minun YK-puheeni, Kiinan olisi pitänyt pysäyttää tämä rajoilleen.

Trump puhui aiemmin YK:n yleiskokoukselle. Ennalta nauhoitetussa puheessaan hän puhui koronaviruksen sijaan "Kiina-viruksesta", jonka maa päästi leviämään.

– Meidän pitää saattaa vastuuseen maa, joka päästi tämän vitsauksen irti maailmalle, Trump sanoi puheessaan YK:ssa.

Hän myös kehui puheessaan vuolaasti oman maansa toimia tautiin vastaamisessa. 200 000 kuolonuhria hän ei maininnut.

Trumpin jälkeen puhujavuoroon tullut Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan varoitti länttä politisoimasta pandemiaa. Koska valtiojohtajien puheet olivat etukäteen nauhoitettuja, kommenttia ei voinut pitää spontaanina vastauksena Trumpin syytöksille.

Johns Hopkins yliopiston tietokannan mukaan koronakuolemia oli Yhdysvalloissa tiistaina yhteensä 200 182. Tilastoinneissa on eroja. Worldometerin mukaan kuolonuhreja on yhteensä 204 887.

Lisäksi uusien tartuntojen määrä on kasvussa 28 osavaltiossa, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston keräämä data. Yhdysvalloissa on todettu yhteensä noin seitsemän miljoonaa koronavirustartuntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?