Raportti: Maailman rikkain prosentti aiheutti päästöjä yli tuplasti enemmän kuin köyhin puolikas

Maailman hiilidioksidipäästöt kasvoivat 25 vuodessa noin 60 prosentilla.

Esimerkiksi lentomatkustaminen aiheuttaa suuren määrän päästöjä.

21.9.2020 10:24

Maailman väestön rikkain prosentti aiheutti enemmän hiilidioksidipäästöjä yli kaksi kertaa enemmän kuin maailman köyhin puolikas vuosina 1990–2015, tuoreessa tutkimuksessa väitetään The Guardianin mukaan.

Kehitysapuun keskittyvän hyväntekeväisyysjärjestön Oxfamin ja Tukholman ympäristöinstituutin raportissa on tarkasteltu hiilidioksidipäästöjä 25 vuoden aikana. Tuona aikana maailman hiilidioksidipäästöt kasvoivat 60 prosentilla, mutta päästöjen nousu rikkaimman prosentin kohdalla oli kolme kertaa suurempi kuin köyhimmän puolikkaan kohdalla.

– Maailman hiilibudjetti on tuhlattu laajentamaan jo valmiiksi rikkaiden kulutusta sen sijaan, että sillä parannettaisiin ihmiskuntaa, Oxfamin tutkimuksesta vastaava johtaja Tim Gore sanoo.

Maailman väestön rikkain 10 prosenttia oli vastuussa noin 52 prosentista maailman päästöistä 25 vuoden aikana.

Kansainvälisesti maailman rikkaimpaan 10 prosenttiin kuuluvat ne, jotka tienaavat vuosittain arviolta 35 000 dollaria eli noin 29 500 euroa. Rikkaimpaan prosenttiin kuuluvat yli 100 000 dollaria eli noin 84 300 euroa vuosittain tienaavat.

Oxfamin mukaan on epäreilua, että maailman rikkaiden sallitaan aiheuttaa päästöjä huomattavasti enemmän kuin köyhyydessä elävien.

– Paras mahdollinen ja moraalisesti puolustettavissa oleva tarkoitus on, että koko ihmiskunta voi elää kunnollista elämää, mutta (hiilibudjetti) on käytetty siihen, että rikkaista tulee vielä rikkaampia, Gore kritisoi.

Goren nosti esille matkustamisen aiheuttamat päästöt. Goren mukaan rikkaissa maissa ajetaan usein korkeapäästöisillä autoilla kuten katumaastureilla ja lennetään enemmän.

– Kyse ei ole ihmisistä, jotka kerran vuodessa menevät perhelomalle vaan ihmisistä, jotka lentävät kaukolentoja joka kuukausi – se on aika pieni joukko ihmisiä, Gore sanoi.

BBC julkaisi maanantaina tuoreen mielipidemittauksen tuloksen, jonka mukaan rikkaammissa maissa ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin suhtaudutaan hillitymmin kuin köyhemmissä maissa.

Globescan selvitti ihmisten mielipiteitä ilmastonmuutokseen liittyen 27 maassa. Vastaajista noin 90 prosenttia piti ilmastonmuutosta erittäin vakavana tai jokseenkin vakavana ongelmana. Kun ihmisiltä kysyttiin, pitäisikö heidän kotimaidensa hallitusten puuttua ongelmaan samanlaisella kiireellisyydellä kuin koronaviruspandemiaan, ilmeni kuitenkin suuria eroja köyhempien ja rikkaampien maiden välillä.

Japanissa, Ruotsissa, Australiassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa kaikissa alle 45 prosenttia vastaajista kannatti vahvasti kiireellisiä toimenpiteitä. Keniassa, Meksikossa, Argentiinassa, Turkissa ja Nigeriassa vastaava luku oli yli 70 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?