Tutkijat huolestuivat: ”Tuomio­päivän jäätiköiden” vetäytyminen on kiihtynyt – uhkana meren­pinnan nousu jopa useilla metreillä

Pine Islandin ja Thwaitesin jäätiköt Etelämantereella ovat olleet tutkijoiden huolenaiheena jo vuosia. Nyt ne uhkaavat irrota mantereesta ja seuraukset voivat olla katastrofaaliset.

Pine Islandin jäätikkö kuvattuna vuonna 2018.

21.9.2020 4:36

Yhdysvaltalaisen National Academy of Sciences (NAS) -järjestön tuoreimpien havaintojen mukaan jättimäisten jäätiköiden, Pine Islandin ja Thwaitesin, vetäytyminen on kiihtynyt, kertoo Washington Post.

Tuoreista satelliittikuvista käy ilmi, että jäätiköiden kiinnitys mantereeseen on heikentynyt, mikä voi johtaa niiden irtoamiseen ja edelleen merenpinnan nousuun jopa useilla metreillä.

Antarktiksen länsiosassa sijaitsevat, ”tuomiopäivän jäätiköiksi” nimetyt jäätiköt ovat olleet tutkijoiden huolenaiheena jo vuosia, ja niiden tutkimusta on rahoitettu useilla miljoonilla dollareilla.

Jäätiköiden reunoilla sijaitsevat niin sanotut jäähyllyt kelluvat mannerjään ulkopuolella. Niiden sulaminen ei itsessään aiheuta merenpinnan nousua, mutta ne kuitenkin toimivat kuin tulppina. Jos hyllyt lohkeavat, mannerjää alkaa valua merta kohden kiihtyvää vauhtia.

– Tiesimme, että nämä jäätiköt voivat olla ongelma tulevaisuudessa. Uusista kuvista käy kuitenkin ilmi, että jäähyllyt ovat hyvin huonossa kunnossa, hollantilaisen Delftin teknillisen yliopiston tutkija Stef Lhermitte sanoo.

Tutkijat pelkäävät tuoreiden havaintojen olevan merkki jäätikön tulevasta irtoamisesta. Viime vuonna tutkijat löysivät Thwaitesin jäätikön alta valtavan onkalon. Onkalo oli noin 300 metriä korkea ja reilu yhdeksän kilometriä pitkä.

Onkalon arvioidaan muodostuneen, kun yhteensä 14 miljardia tonnia jäätä Thwaitesin jäätikön alla on sulanut. Valtaosa jäästä on sulanut viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Onkalon koko on yllättävä ja, kun se sulaa, se aiheuttaa jäätikön vetäytymistä, johtava tutkija Pietro Milillio analysoi tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?