Korkeimman oikeuden tuomarin nimityksestä ilmiriita senaatissa – demokraatit uhkailevat kostolla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Korkeimman oikeuden tuomarin nimityksestä ilmiriita senaatissa – demokraatit uhkailevat kostolla

Korkeimman oikeuden tuomarin nimitys on iso kysymys, sillä tuomarit valitaan eliniäksi ja heillä on suuri vaikutus Yhdysvaltain lainsäädäntöön ja sen tulkintaan.

Demokraattisenaattori Elizabeth Warren puhui Ruth Bader Ginsburgin muistolle Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen edessä Washingtonissa lauantaina.­

20.9. 16:45

Senaatin demokraatit ovat jopa väläytelleet kostoa, mikäli Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarivalinta viedään pikavauhtia läpi.

Presidentti Donald Trump on kertonut nimittävänsä perjantaina kuolleelle korkeimman oikeuden tuomarille Ruth Bader Ginsburgille seuraajan erittäin pian.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.­

Ginsburgin kuolema avaa presidentille mahdollisuuden kallistaa yhdeksänhenkinen korkein oikeus selkeän konservatiivienemmistöiseksi vuosikymmenten ajaksi.

Jos Trump nimittää uuden tuomarin korkeimpaan oikeuteen, uskotaan valinnan kohdistuvan konservatiivituomariin.

Trumpin suunnitelmat ovat nostaneet katkeria tunteita etenkin demokraattien leirissä. Republikaanit torppasivat presidentti Barack Obaman tuomariehdokkaan nimityksen vedoten siihen, ettei vaalivuonna saisi valita korkeimman oikeuden tuomaria, vaan pitäisi odottaa, että uusi presidentti on valittu.

Nyt ollaan vastaavassa tilanteessa ja senaatissa enemmistönä olevat republikaanit aikovat äänestää tuomariehdokkaasta aiemmista lausunnoistaan huolimatta.

Senaatin enemmistöjohtaja, republikaani Mitch McConnell.­

Suunnitelma on nostanut kritiikkiä myös joidenkin republikaanisenaattorien suunnalta. Ainakin kaksi senaattoria on jo ilmaissut suhtautuvansa empivästi siihen, että valinnan kanssa hoppuiltaisiin ennen presidentinvaaleja.

– Mitch McConnell (senaatin enemmistöjohtaja, republikaani) luulee, että taistelu on ohi. Sitä Mitch McConnell ei ymmärrä, että taistelu on vasta alkanut, demokraattisenaattori Elizabeth Warren sanoi lauantaina CNN:lle.

Demokraattisenaattori Elizabeth Warren.­

CNN kertoo, että senaatin demokraatit seisovat yhteisessä rintamassa ja ovat valmiit tekemään kaikkensa tuomarivalinnan estämiseksi. CNN:n mukaan keinovalikoimaan on otettu ainakin senaatin jokapäiväisen työskentelyn ja päätösten viivästyttäminen niin, että tuomarivalinta lykkääntyy ja lykkääntyy.

Mikäli valinta kuitenkin tehdään, suunnittelevat demokraatit ajavansa korkeimman oikeuden jäsenmäärän kasvattamista uudella lainsäädännöllä. CNN kutsuu tätä suorasanaisesti kostoksi.

Senaatin demokraattien ryhmäpiiskuri Dick Durbin.­

– Olemme pitäneet vaihtoehdot avoinna. Mieluiten kävisimme tämän läpi tavanomaisessa prosessissa kuten Mitch McConnell julisti neljä vuotta sitten, eikä korkeimpaan oikeuteen valittu uusia jäseniä presidentin kauden viimeisenä vuotena, senaatin demokraattien ryhmäpiiskuri Dick Durbin kertoi.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit ryhmäkuvassa marraskuussa 2018: Stephen Breyer (eturivissä vas.), Clarence Thomas, John G. Roberts, Ruth Bader Ginsburg, Samuel Alito, Jr., Neil Gorsuch (takarivissä vas.), Sonia Sotomayor, Elena Kagan ja Brett M. Kavanaugh.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?