Natsi-Saksan valtava operaatio Merileijona meni pieleen – mitä olisi tapahtunut, jos saksalaiset olisivat nousseet maihin Britanniaan? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Natsi-Saksan valtava operaatio Merileijona meni pieleen – mitä olisi tapahtunut, jos saksalaiset olisivat nousseet maihin Britanniaan?

Operaatio Merileijona taisteltiin läpi sotapelissä vuonna 1974. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

20.9.2020 10:20

Brittiarmeijan tilanne ei ollut kehuttava vuonna 1940.

Natsi-Saksan tehokas sotakone pakotti brittien Euroopan mantereelle lähettämän siirtoarmeijan perääntymään läpi Ranskan Kanaalin rannikon pieneen Dunkerquen satamakaupunkiin toukokuussa. Täydellinen katastrofi oli lähellä. Omasta erinomaisuudestaan hullaantuneet saksalaiset päästivät brittisotilaat Kanaalin yli kotiin. Kanaalin myrskyissä nähtiin ennennäkemätön evakuointioperaatio. Yli 300 000 sotilasta pelastettiin, mutta raskas kalusto jäi Ranskaan.

Brittiarmeijan sodanjohto oli varma, että Saksa yrittää maihinnousua heti perään.

Se oli kauhukuva. Englannin etelärannikon puolustus oli nimittäin hataralla pohjalla. Kaikesta oli pulaa: panssarivaunuista, koulutetuista yksiköistä, aseista. Jos Saksa olisi jatkanut samaan syssyyn Kanaalin yli, taistelu Britanniasta olisi saanut toisenlaisen alun.

Mutta niin ei tapahtunut.

Ensimmäinen pelastus oli hyökkääjä itse. Natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler tarvitsi aikaa maihinnousun suunnitteluun, varsinkin kun maihinnousuun soveltuvasta kalustosta oli pulaa. Lisäksi Saksan sodanjohto ei ollut yksimielinen hyökkäyksen mielekkyydestä.

Jahkailu pelasti britit, jotka ehtivät koota Ranskassa tyrmätyt joukkonsa uudelleen ja varustaa ne.

Saksan Luftwaffe ei onnistunut saavuttamaan ilmaherruutta, jonka operaatio Merileijona olisi onnistuakseen tarvinnut. Kuvassa Selmestonissa Englannissa elokuussa 1940 tuhoutunut Messerschmitt 109 E-1 -hävittäjä.

Toinen pelastus tuli ilmasta.

Brittien ilmavoimat, Royal Air Force, oli iskukunnossa. Englannilla oli taistelun alkaessa noin 500 hävittäjää. Se oli vähemmän kuin Saksalla, mutta lukumäärä ei ollut ratkaiseva asia. Ratkaisevaa oli se, että Britannian lentokoneteollisuus tuotti 450 uutta hävittäjää liukuhihnalta – kuukaudessa. Koneita riitti, mutta hyvistä piloteista oli pulaa.

Brittilentäjien lisäksi hävittäjäkoneisiin nousi puolalaisia, uusiseelantilaisia, kanadalaisia ja amerikkalaisia vapaaehtoisia, muun muassa. Lähes tarunhohtoisen maineen saanut Spitfire-hävittäjä oli brittien nyrkki, joka voitti kaarretaistelussa saksalaisen Messerschmitt 109:n helposti. Erään saksalaispilotin mukaan ”paskiaiset kaartavat niin helvetin tiukasti.”

Kolmas pelastus tuli maasta.

Tutka.

Englantilaisten ilmapuolustus perustui tutkaan, näkövaraiseen ilmavalvontaan ja hyvin rasvattuun komentojärjestelmään. Saksalaiset ilmahyökkäykset eivät tulleet yllätyksenä. Hyökkääjää oli yleensä vastassa hyvin organisoitunut ilmapuolustus.

Saksa käynnisti massiiviset pommitukset kesällä 1940. Tavoitteena oli pommittaa Englanti maan tasalle, katkaista brittien moraalinen selkäranka ja hankkia ilmaherruus, joka mahdollistaisi maihinnousun: operaatio Merileijonan. Syys–lokakuussa Hitler joutui toteamaan, että Englantia ei saada pommeilla polvilleen, samalla Merileijona siirtyi hamaan tulevaisuuteen ja Hitler käänsi katseensa itään. Hyökkäysvalmistelut Neuvostoliittoon olivat täydessä käynnissä.

Saksan merivoimien kartta Englannin kanaalista. Lyhimmillään matka Calais’sta Doveriin oli vain reilut 30 kilometriä.

Vuonna 1974 käytiin brittien maineikkaassa Sandhurstin sotilasakatemiassa sotapeli, jossa Merileijona-operaatio taisteltiin läpi.

Olisiko maihinnousu Kaakkois-Englantiin onnistunut?

Peliin osallistui sekä englantilaisia että saksalaisia upseereita, muun muassa saksalainen toisen maailmansodan hävittäjä-ässä Adolf Galland.

Samoin sodanaikaisin resurssein käyty peli käynnistyy 16.9.1940. Sääolot eivät suosi maihinnousua, joten sitä siirretään kaksi päivää. Sinä aikana käydään rajuja ilmataisteluja, saksalaiset miinoittavat Thamesjoen suun ja aloittavat joukkojen lastauksen Ranskan satamissa. Britit siirtävät lisää joukkoja Kaakkois-Englantiin.

Sodanaikaisten säätietojen perusteella sotapelin maihinnousu voi alkaa 21. syyskuuta.

Seuraavana päivänä, aamunkoitteessa, Saksan ilmavoimat tuo Kanaalin yli 8 000 laskuvarjojääkärin iskuosaston. Samaan aikaan rannalle saapuu jalkaväkeä, yhteensä 80 000 miestä. Saksalaiset kärsivät rajuja tappioita, mutta saavat haltuunsa sillanpääaseman ja kaksi satamaa, Folkestonen ja Newhavenin. Britit tuhoavat satamalaitteet.

Britannian rannikolle sijoitetut tutka-asemat antoivat ennakkovaroituksen Saksan ilmavoimien hyökkäyksistä. Kuvassa Messerschmitt-hävittäjiä Doverin edustalla 1940.

Brittien vastahyökkäys alkaa 23. syyskuuta.

Newhaven vallataan takaisin. Maihin päässeet saksalaiset pyytävät ilmatukea, mutta sitä ei anneta. Hitler jatkaa Lontoon pommittamista. Saksalaiset saavat laivattua lisävoimaa maihinnousujoukkojen tueksi sillanpäähän, mutta ne eivät pääse sieltä eteenpäin sisämaahan: varusteita puuttuu.

Sotapelin ratkaisu tapahtuu 24. syyskuuta.

Saksalaisten toinen maihinnousuaalto lähtee liikkeelle Ranskasta, Dunkerquesta ja Calaista. Maihinnousulaivasto yrittää tuoda sillanpääasemaan tarvikkeita ja raskasta aseistusta, muun muassa panssareita.

Brittilaivasto estää saattueen pääosan pääsyn Kanaalin yli. Muutama saksalaisalus pääsee Folkestonen satamaan, mutta tuhottua satamaa ei voida käyttää rantautumiseen. Avustusten jääminen merelle tietää maissa oleville saksalaisille vääjäämätöntä tappiota. Osa laskuvarjojoukoista ja jalkaväestä pelastetaan rannalta, loput antautuvat 28. syyskuuta.

Operaatio Merileijona päättyy tässä sotapelissä siis saksalaisten tappioon. Natsi-Saksa menettää lähes 100 000 miestä kaatuneina, haavoittuneina, hukkuneina ja vankeina.

Pelissä listattiin syitä Saksan tappioon.

Brittilaivasto oli liian vahva Kanaalissa, Saksan ilmavoimat ei saanut ilmaherruutta maihinnousualueen yllä, lisäksi se jostain syystä jatkoi jääräpäisesti Lontoon moukarointia, vaikka olisi pitänyt tuhota brittien hävittäjälentokentät ja lentokonetehtaat. Saksan asevoimat oli huonosti valmistautunut maihinnousuun eikä se osannut käyttää maahanlaskujoukkoja oikealla tavalla.

Mielenkiintoinen kysymys onkin, mikä olisi ollut toisen maailmansodan luonne, jos Merileijona olisi toteutettu ja natsi-Saksan armeijaa ei olisikaan pystytty ajamaan takaisin Kanaaliin.

Lähteet: Anthony Beevor: Toinen Maailmansota (WSOY); Andrew Roberts: Sodan myrskyissä (Ajatus) ja Operation Sea Lion (Wargame) 1974, (Royal Military Academy Sandhurst)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?