Ruth Bader Ginsburg esitti viimeisen toiveen – senaatin republikaanijohtaja jyräsi sen jo tuomarin kuolinpäivänä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruth Bader Ginsburg esitti viimeisen toiveen – senaatin republikaanijohtaja jyräsi sen jo tuomarin kuolinpäivänä

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarin nimityksestä on tulossa massiivinen riita.

Korkeimman oikeuden portaille jätettiin kukkakimppu Ruth Bader Ginsburgin muistoksi.­

19.9. 5:22 | Päivitetty 19.9. 7:05

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg esitti vain muutama päivä ennen kuolemaansa viimeisen toiveensa lapsenlapselleen Carla Speralle.

– Hartain toiveeni on, että minua ei korvata ennen kuin uusi presidentti on vallassa, Ginsburg sanoi NPR:n mukaan.

Ginsburg kuoli perjantaina haimasyöpään. Jo samana päivänä senaatin enemmistöjohtaja, republikaani Mitch McConnell ilmoitti, että senaatti äänestää Ginsburgin korvaajasta ennen marraskuun presidentinvaaleja.

Korkeimman oikeuden tuomarin pesti on elinikäinen. Liberaalin Ginsburgin korvaajan nimittää presidentti. Senaatin pitää vahvistaa nimitys. Sekä Valkoinen talo että senaatti ovat tällä hetkellä konservatiiveja suosivan republikaanisen puolueen vallassa.

Ginsburgin kuoleman jälkeen korkeimmassa oikeudessa on viisi konservatiivista ja kolme liberaalia tuomaria.

Kun liberaali tuomari Antonin Scalia kuoli helmikuussa 2016, senaatin enemmistöjohtajana jo silloin toiminut McConnell sanoi, että vaalivuonna ei ole sopivaa nimittää uutta tuomaria. Presidenttinä oli tuolloin demokraatti Barack Obama. Donald Trump nimesi virkaan astuttuaan Scalian korvaajaksi konservatiivisen Neil Gorsuchin.

Perjantaina McConnell lausui, että tällä kertaa hän on uuden tuomarin nimityksen kannalla, vaikka vaaleihin on alle 50 päivää.

– Presidentti Trumpin ehdokkaasta äänestetään Yhdysvaltain senaatissa, McConnell lupasi.

Demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Joe Biden oli odotetusti päinvastaisella kannalla.

– Ei ole mitään epäilystä – haluan sanoa tämän selvästi – että äänestäjien pitää valita presidentti, ja presidentin pitää valita tuomari senaatin harkittavaksi.

Republikaanisella puolueella on senaatissa enemmistö 53–47. Alaskan republikaaninen senaattori Lisa Murkowski sanoi muutama tunti Ginsburgin kuolinuutisen jälkeen, että ei aio äänestää uutta tuomaria ennen presidentin virkaanastujaispäivää tammikuussa.

Murkowskin lisäksi muutama muu republikaanisenaattori on aikaisemmin kertonut olevansa samalla kannalla.

Korjaus 7.05: Mitch McConnell on senaatin enemmistöjohtaja, ei senaatin puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?