Venäjän avaruusjärjestön johtaja: Venus on venäläinen planeetta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän avaruusjärjestön johtaja: Venus on venäläinen planeetta

Venäläiset ovat aikeissa lisätä panoksia Venus-planeetan tutkimukseen.

19.9. 1:43

Aikaisemmin tällä viikolla avaruustutkimuksen saralta kuultiin merkittävä uutinen kun kansainväliset tutkijat kertoivat löytäneensä Venus-planeetan pilvistä fosfiinia, joka on fosforista ja vedystä muodostuva myrkyllinen yhdiste.

Löytö julkistettiin Nature Astronomy -lehdessä.

Maassa fosfiinia tuottavat hapettomista ympäristöissä asuvat mikrobit. Yhdisteen löytyminen Venuksen pilvistä voi teoriassa tarkottaa sitä, että Venusta ympäröivästä kaasukehästä olisi löydettävissä elämää.

– On mahdollista, että olemme löytäneet eläviä organismeja Venuksen pilvissä, professori Jane Greaves Cardiffin yliopistosta sanoi maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Pian tämän jälkeen myös venäläiset aktivoituivat Venus-tutkimuksen saralla ilmoittaessaan aikeistaan toteuttaa miehittämätön avaruuslento planeetalle 2020-luvun loppupuoliskolla.

Asiasta ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto TASS sekä CNN.

Venus on aurinkokuntamme toinen planeetta Auringosta katsoen. Se on kooltaan samaa luokkaa kuin Maa.­

HeliRussia-2020-näyttelyssä tiistaina esiintyneen venäläisen avaruusjärjestö Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin vahvisti toimittajille, että Venus-tutkimus on palaamassa järjestön agendalle tällä vuosikymmenellä.

Vaikka Roskosmos aikoo Venera-D-projektin puitteissa tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa miehittämättömän avaruuslennon suorittamiseksi Venukseen, on venäläisillä myös jo kauaskantoisempia suunnitelmia täysin omasta lennosta.

– Harkitsemme omaa lentoa Venukselle. Mielestämme Venus on venäläinen planeetta, emmekä voi jäädä sen tutkimuksessa jälkeen.

Euroopan avaruusjärjestö ESAn mukaan venäläisillä on ollut kautta aikain merkittävä rooli Venuksen tutkimisessa. Neuvostoliittolaisten vuosina 1967–1984 toteuttamat Venus-tutkimukset edustivat ESAn mukaan alan kansainvälistä keihäänkärkeä. Neuvostoliiton romahdettua Venäjä on jatkanut Venus-lentojen parissa suunnittelemalla muun muassa laitteistoja ja ajoneuvoja, joita voitaisiin lähettää tutkimaan Venuksen pintaa. Olosuhteet Venuksella aiheuttavat laitteistoille erityisvaatimuksia, sillä planeetan pintalämpötilan kerrotaan olevan keskimäärin noin 464 Celsius-astetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?