CNN: Lupaavan rokotetutkimuksen keskeyttäneestä tapauksesta lisätietoa – sairastunut 37-vuotias nainen joutui sairaalaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Lupaavan rokotetutkimuksen keskeyttäneestä tapauksesta lisätietoa – sairastunut 37-vuotias nainen joutui sairaalaan

Lääkeyhtiön sisäisen raportin mukaan riippumaton selvitys ei löytänyt selkeää yhteyttä rokotteeseen.

AstraZeneca on jatkanut tutkimusta kaikissa muissa kohteissa paitsi Yhdysvalloissa, jossa tutkimus on toistaiseksi keskeytetty.­

17.9. 23:03

Lääkeyhtiö AstraZenecan rokotetutkimuksen keskeyttäneestä sairastapauksesta on tihkunut lisää tietoa julkisuuteen. CNN on saanut haltuunsa yhtiön sisäisen turvallisuusraportin, jossa kerrotaan, kuinka Britanniassa 37-vuotias nainen sairastui äkillisesti 14 päivää toisen rokoteannoksen jälkeen.

Raportissa sanotaan, että naisella todettiin akuutti transversaalimyeliitti, eli äkillinen selkäytimen poikittaistulehdus.

Raportin mukaan nainen oli juoksulenkillä kompuroinut, mutta ei kaatunut. Seuraavana päivänä naisen oli vaikea kävellä, hänen käsissään oli kipuja ja heikkoutta, hänen ylävartalossaan oli kipuja ja tunto oli vähentynyt. Lisäksi naisella oli päänsärkyä eikä hän kyennyt käyttämään käsiään normaalisti.

Kaksi päivää tämän jälkeen nainen joutui sairaalaan. Raportin mukaan neurologi totesi, ettei potilaalla ollut aiemmin ollut neurologisia oireita tai mitään vakavampaa sairautta. Neurologi toteaa raportissa, että potilas on sittemmin alkanut parantua nopeasti.

Raportissa todetaan, että ”riippumattoman arvion jälkeen, nämä sairaudet joko eivät ole todennäköisesti johtuneet rokotteesta tai ei ole riittävästi todisteita siitä, että joku tietty sairaus olisi tai ei olisi liittynyt rokotteeseen.”

AstraZeneca on saanut kritiikkiä siitä, ettei yhtiön ole koettu tiedottavan rokotekehittelystä ja vapaaehtoisten koehenkilöiden sairastumisista läpinäkyvästi. Tuoreen sairastapauksen yhteydessä kävi ilmi, että rokotetutkimus keskeytyi myös heinäkuussa, kun toinen rokotuksen saanut henkilö sairastui.

Yhtiön mukaan henkilöllä oli ollut diagnosoimaton MS-tauti, jonka ei uskottu liittyvän rokotteeseen. Yhtiö ei kuitenkaan avannut tarkemmin, miten tähän johtopäätökseen päästiin tai, miksi henkilön sairastumisesta kerrottiin yli kuukausi myöhemmin.

Yhdysvaltain terveysviraston virustutkimusta johtava Avindra Nath sanoi Kaiser Health Newsille, että AstraZenecan ”täytyy olla avoimempi lopulta miljoonille annettavan rokotteen mahdollisen komplikaation suhteen”.

Georgetownin yliopiston professori ja lääkäri Jesse Goodman, joka johti rokotesääntelyä presidentti Barack Obaman hallinnossa, ihmettelee AstraZenecan antaman tiedon vähäisyyttä.

– Vaikka kunnioitankin potilaan yksityisyydensuojaa, mielestäni olisi erittäin hyödyllistä tietää, mikä heidän arvionsa näistä ongelmista oli, Goodman sanoi.

– Mikä oli heidän diagnoosinsa? Jos ei ollut selkeää diagnoosia, mikä sai heidät kokemaan, että tutkimus voisi jatkua? Covid-19-rokotteeseen liittyy niin paljon kiinnostusta ja mahdollista huolta, että mitä enemmän tietoa voidaan antaa, sitä enemmän se herättäisi luottamusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?