Maailma asetti 20 tavoitetta luonnon pelastamiseksi – määräaika umpeutui tänä vuonna ja tulos oli pyöreä nolla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailma asetti 20 tavoitetta luonnon pelastamiseksi – määräaika umpeutui tänä vuonna ja tulos oli pyöreä nolla

Maailman epäonnistui surkeasti luonnon monimuotoisuuden häviämisen pysäyttämisessä.

Metsittäminen on onnistunut hyvin monissa maissa ja monilla alueilla. Ilmansaasteet ovat merkittävä tekijä luonnon köyhtymisen taustalla. Vasemmassa kuvassa mies osallistumassa metsittämisprojektiin Sudanissa, oikealla ilmansaastesumua Pekingissä, Kiinassa.­

17.9. 3:53

Kymmenen vuotta sitten 196 valtion yhdessä allekirjoittamassa biodiversiteettisopimuksessa asetettiin tavoitteeksi pysäyttää luonnon köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä. Samalla päätettiin 20 nk. Aichi-tavoitetta, joilla mitattiin tavoitteen saavuttamista.

Tiistaina julkistetussa YK:n viidennessä Global Biodiversity Outlook -raportissa kuitenkin todetaan, ettei yhtäkään tavoitettu ole saavutettu kokokaan. Näin kävi jo toisena vuosikymmenenä perättäin.

Koosteen mukaan luonnon monimuotoisuus köyhtyy ympäri maailman edelleen kovaa vauhtia.

– Ihmiskunta seisoo nyt risteyksessä, jossa ratkaistaan millaisen perinnön jätämme tuleville sukupolville. Luonnon monimuotoisuus köyhtyy kiihtyvää vauhtia ja sitä edistävät syyt voimistuvat, varoitetaan YK:n raportissa.

Raportin mukaan mukaan tavoitteista 13 jäi saavuttamatta ja kahden osalta tuloksia ei tiedetä. Kuusi tavoitetta saavutettiin osittain.

”Osittainen tavoitteen saavuttaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tavoite 11 osalta saavutettiin isompi osa suojeltuja maa- ja merialueita, mutta suojelualueiden laatua ei saavutettu. Samoin tavoitteen 19 osalta tietämys luonnon monimuotoisuudesta on kasvanut, mutta ei ole laajemmin jaettu tai käyttöönotettu”, tarkentaa Suomen ympäristöministeriö.

Ympäristöministeriöstä huomautetaan, että raportti tuo myös myönteistä viestiä: Kalakantojen biomassa on lisääntynyt, samoin ennallistamiseen liittyvät toimet ja luonnonsuojelualueet. Myös metsittäminen on onnistunut hyvin monissa maissa ja monilla alueilla.

Suomen osalta myönteisenä on mainittu saamelaisten kanssa tehty työ monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Tänä vuonna maailman maiden oli määrä sopia uusista tavoitteista vuodesta 2020 eteenpäin. Koronatilanteesta johtuen sopimus kuitenkin on siirtynyt vuodella eteenpäin.

Luonnon köyhtymisen taustalla ovat maankäytön muutokset, metsähakkuut, luonnonvarjojen liikakäyttö, ilmastonmuutos, saasteet ja ihmisten kulutus- ja tuotantotavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?