Yhdysvaltain tautikeskuksen johtaja: maski voi tarjota rokotetta paremman suojan koronaa vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain tautikeskuksen johtaja: maski voi tarjota rokotetta paremman suojan koronaa vastaan

Yhdysvaltain tautikeskus ja presidentti Donald Trump ovat eri linjoilla siitä, milloin koronarokote voidaan mahdollisesti saada laajalti käyttöön Yhdysvalloissa.

CDC:n johtaja Robert Redfield puhui keskiviikkona maskin käytön tärkeydestä.­

17.9. 2:08

Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) johtaja Robert Redfield totesi keskiviikkona, että maskin käyttö saattaa tarjota paremman suojan koronaa vastaan kuin rokote.

– Voisin jopa mennä niin pitkälle, että sanon, että tämä kasvomaski suojaa minua paremmin covidia vastaan kuin se, että ottaisin covid-rokotteen, koska sen immunogeenisyys (kyky saada aikaan haluttu immuunivaste) voi olla 70 prosenttia, ja jos en saa immuunivastetta, rokote ei suojaa minua. Tämä maski sen sijaan suojaa, Redfield totesi pidellen suojainta kädessään.

NPR:n mukaan Redfield sanoi, että maski on ”kaikkein tärkein ja tehokkain kansanterveystyökalu, joka meillä on”.

Hän lisäsi, ettei Yhdysvalloissa ole vielä alettu käyttää kasvomaskeja siinä määrin, että taudin etenemistä voitaisiin tehokkaasti estää niiden avulla. Redfield vetosi etenkin 18–25-vuotiaisiin amerikkaisiin, joiden pitäisi hänen mukaansa erityisesti kantaa nykyistä enemmän vastuuta taudin leviämisen estämisestä.

Senaatin alakomitealle puhunut Redfield sanoi myös, että sitten kun koronarokote on saatu markkinoille, menee ainakin 6–9 kuukautta ennen kuin laumaimmuniteetin kannalta riittävä määrä amerikkalaisia on saatu rokotettua. Redfield arveli, että koronarokote saadaan laajalti käyttöön Yhdysvalloissa vuoden 2021 puolivälin jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump totesi koronavirustiedotustilaisuudessaan pian Redfieldin lausunnon jälkeen uskovansa, että Redfield sanoi vahingossa aikataulun väärin.

– Luulen, että hän teki virheen sanoessaan niin. Se on vain virheellistä tietoa, Trump sanoi Valkoisessa talossa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Uskon, että hän oli hämillään, Trump totesi ja toisti aiemman väitteensä, jonka mukaan rokote saadaan jaettua ”hyvin pian”.

Trumpin optimistisen arvion mukaan koronarokote saattaa olla valmis lokakuun puoliväliin mennessä, ja Trumpin mukaan rokotteen jakelu alkaa heti, kun se on hyväksytty, mikä voisi tapahtua ”joskus lokakuussa”.

CDC:n arvio on, että rajoitettu määrä rokoteannoksia voisi olla käytettävissä marraskuun alkuun mennessä, mutta tarjonta lisääntyisi huomattavasti vasta vuonna 2021.

Reutersin mukaan Trump sanoi keskiviikkona, ettei rokotejakelu tapahdu missään olosuhteissa niin myöhään kuin CDC on ennustanut.

Maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci puolestaan sanoi keskiviikkona uskovansa, että menee ainakin marraskuuhun tai joulukuuhun, että luotettavaksi varmistettu rokote on saatu kehitettyä.

Lähteenä myös CNN.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?