Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik pyrkii ehdonalaiseen vapauteen – norjalaiset reagoivat välittömästi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik pyrkii ehdonalaiseen vapauteen – norjalaiset reagoivat välittömästi

77 ihmisen kuolemaan johtaneista terroristisista teoista tuomittu Breivik tulee ensi kesänä istuneeksi vankilassa 10 vuotta.

Anders Behring Breivik kuvattiin vetoomuksensa käsittelyssä Telemarkin vankilassa Norjan Skienissä tammikuussa 2018.­

17.9. 0:29

Norjalainen joukkomurhaaja ja terroristi Anders Behring Breivik, 41, haluaa päästä ensi vuonna ehdonalaiseen vapauteen. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

Breivik istuu tällä hetkellä 21 vuoden vankeustuomiota, jonka hän sai surmattuaan kaikkiaan 77 ihmistä Oslossa ja läheisellä Utøyan saarella heinäkuussa 2011.

Tuomio on pisin mahdollinen, joka Norjassa voidaan rikoksesta langettaa, ja tuomitun on mahdollista anoa pääsyä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan 10 vuotta istuttuaan. Tuomiota voidaan lain mukaan kuitenkin myös jatkaa, mikäli vanki todetaan vaaralliseksi.

Breivikin kohdalla 10 vankeusvuotta täyttyy heinäkuussa 2021.

– Hänen pyynnöstään olen toimittanut pyynnön ehdonalaisesta vapaudesta. Tämä on oikeus, joka on kaikilla vangeilla. Hän haluaa käyttää sitä, Breivikin asianajaja Øystein Storrvik kertoi norjalaislehti VG:lle keskiviikkona.

Tuomioistuimen asia on lopulta päättää, täyttääkö Breivik ehdonalaisen vapauden edellytykset. Norjassa on pohjoismaiseen tapaan varsin liberaali oikeusjärjestelmä, mutta yhteiskunnalle vaarallisina pidetyt rikolliset voidaan pitää tarvittaessa vangittuina määrittelemättömän ajan.

”Hän ei koskaan tule pääsemään vapaaksi”

Äärioikeistolaisen Breivikin uhreista suurin osa oli saarelle leiriytyneitä työväenpuolueen nuorisojärjestön jäseniä. Kyseessä on pahin Norjassa koskaan rauhan aikana tapahtunut veriteko.

Breivikin toive vapaalle jalalle pääsemisestä herätti Norjassa oitis kielteisiä reaktioita.

– Hän ei koskaan tule pääsemään vapaaksi. Ei koskaan! twiittasi muun muassa Oslon pormestari ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raymond Johansen.

Hän toimi Norjan työväenpuolueen pääsihteerinä joukkomurhan tapahtuessa kesällä 2011.

Breivik aikoo jälleen haastaa Norjan valtion oikeuteen vankilaolosuhteisiinsa liittyen. Kuva maaliskuulta 2016.­

Toisaalta moni kertoi myös luottavansa siihen, ettei Breivik tule pääsemään ehdonalaiseen.

– Tunnen oloni melko turvalliseksi sen suhteen, että Norjan oikeusjärjestelmä toimii oikein, Utøyan leirille osallistunut ja joukkomurhasta hengissä selvinnyt Vegard Wennesland kirjoitti Twitter-päivityksessään.

Asianajajansa mukaan Breivik aikoo jälleen myös haastaa Norjan valtion oikeuteen omiin vankilaolosuhteisiinsa liittyen. Vuonna 2015 hän yritti samaa päästäkseen pois eristyksistä.

Tuolloin Breivik kertoi pitävänsä tiukkaa eristystä ihmisoikeuksiensa rikkomisena. Hän voitti jutun ensimmäisessä oikeusasteessa, mutta hävisi seuraavassa.

Norjan korkein oikeus ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin eivät ottaneet tapausta käsiteltäväkseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?