Rooman-lomallaan poliisia 11 kertaa puukottanut amerikkalais­opiskelija avautui oikeudessa – ”Se ilta oli elämäni pahin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rooman-lomallaan poliisia 11 kertaa puukottanut amerikkalais­opiskelija avautui oikeudessa – ”Se ilta oli elämäni pahin”

Häämatkaltaan juuri palanneen italialaispoliisin kuoliaaksi puukottanut Finnegan Lee Elder, 20, pyysi keskiviikkona oikeudessa tekoaan anteeksi.

Opiskelijat Finnegan Lee Elder, 20, ja Gabriel Natale-Hjorth, 19, saapuivat keskiviikkona oikeussaliin Roomassa tauon päätteeksi.­

16.9. 22:49

Italiassa jatkui keskiviikkona jo helmikuussa käynnistynyt oikeudenkäynti, jossa kahta yhdysvaltalaisnuorukaista syytetään paikallisen poliisin murhaamisesta Roomassa viime vuoden heinäkuussa. Tapaus on herättänyt laajaa huomiota sekä Italiassa että Yhdysvalloissa.

Kaliforniasta kotoisin olevat opiskelijat Finnegan Lee Elder, 20, sekä Gabriel Natale-Hjorth, 19, olivat rikoksen tapahtuessa lomamatkalla Italiassa. Kyseisenä iltana nuorukaiset yrittivät ostaa huumeita baareistaan ja ravintoloistaan tunnetulla Trasteveren alueella.

Roomassa sijaitsevalla rikospaikalla muisteltiin heinäkuussa vuotta aiemmin surmattua poliisia Mario Cerciello Regaa.­

Trasteverestä löytynyt ”välikäsi” vei Elderin ja Natale-Hjorthin huumekauppiaan pakeille, mutta tämä huijasi heitä myymällä huumeiden sijaan aspiriinia. Nuorukaiset päättivät varastaa kostoksi ”välikäden” repun, joka sisälsi myös tämän matkapuhelimen.

”Välikäsi” onnistui myöhemmin tavoittamaan nuorukaiset soittamalla puhelimeensa. He vaativat repun palauttamisesta vastineeksi rahaa ja kokaiinia, ja kolmikko sopi tapaamisesta Pratin kaupunginosassa.

11 puukoniskua

”Välikäsi” oli kuitenkin soittanut myös poliisille, ja paikalle saapuikin kaksi siviiliasuista virkavallan edustajaa: Mario Cerciello Rega sekä Andrea Varriale. Syyttäjien mukaan Elder ja Natale-Hjorth hyökkäsivät heitä provosoimatta ja ilman aseita lähestyneiden poliisien kimppuun teräaseen kanssa.

Välikohtauksen päätteeksi Cerciello Rega, 35, oli kuollut. Elder on sittemmin tunnustanut puukottaneensa häntä 11 kertaa, mutta hän sekä Natale-Hjorth ovat pysyneet kannassaan, jonka mukaan he puolustivat itseään, koska olivat uskoneet poliisien olleen ”välikäden” rikoskumppaneita.

Mario Cerciello Regan leski Rosa Maria Esilio piti oikeudessa heinäkuussa mukanaan aviomiehensä kuvaa.­

Tapauksen avaintodistaja, Natale-Hjorthin kanssa tilanteessa paininut Varriale on kuitenkin kertonut oikeudessa todistaessaan näyttäneensä virkamerkkiään ja huutaneensa kaksikon olevan poliiseja.

Rikospaikalta paennut kaksikko jäi seuraavana päivänä kiinni hotellissa, josta poliisi löysi myös veriteossa väitetysti käytetyn veitsen. Elder on kertonut tuoneensa veitsen mukanaan Yhdysvalloista.

Nuorukaiset ovat olleet vangittuina Roomassa siitä lähtien. Heitä uhkaa mahdollisesti elinkautinen vankeus.

”En kykene koskaan antamaan itselleni anteeksi”

Keskiviikkona Elder piti oikeudessa tunteikkaan puheenvuoron, jossa hän pyysi tekoaan anteeksi.

– Haluan pyytää anteeksi kaikilta, Cerciello Regan perheeltä ja hänen ystäviltään. Koko maailmalta. Jos voisin palata ajassa takaisin ja muuttaa asioita, tekisin sen nyt. Mutta en voi, Elder sanoi.

Finnegan Lee Elder on tunnustanut puukottaneensa Cerciello Regan.­

Hän kertoi ehtineensä miettiä asioita vankilassa viettämänsä vuoden aikana. Elderin mukaan ”rohkeuden puute” oli estänyt häntä puhumasta asiasta aiemmin.

– Haluan sanoa, että se ilta oli elämäni pahin. Ei sen vuoksi, että olen vankilassa vaan siksi, että vein jonkun toisen hengen. Vein aviomiehen hänen vaimoltaan, rikoin veljesten välisen suhteen. Ja vein pojan äidiltään. En kykene koskaan antamaan itselleni anteeksi, enkä myöskään odota Cerciellon perheen antavan minulle nyt anteeksi. Se olisi vaikeaa, mutta toivon, että he pystyvät siihen jonakin päivänä, Elder jatkoi.

Gabriel Natale-Hjorth piilotti murha-aseen, mutta myös häntä syytetään murhasta.­

Oikeudessa on käynyt myös ilmi, että Cerciello Rega oli kuollessaan palannut juuri töihin oltuaan häämatkalla. Hänen hautajaisiinsa osallistui viime vuonna satoja ihmisiä, joiden joukossa oli myös useita Italian hallituksen edustajia.

Syyttäjien mukaan Natale-Hjorth osallistui tekoon piilottamalla murha-aseen. Hän on kuitenkin väittänyt, ettei tiennyt ystävänsä tuoneen veitsen mukanaan tapaamispaikalle. Italian lain mukaan murhassa osallisena ollutta voidaan syyttää myös itse henkirikoksesta.

Lähteet: Guardian, AFP, CBS San Francisco, New York Times

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?