Espanjan koronatilanteessa synkkiä ennätyksiä: Yli 600 000 tartuntaa ja 30 000 kuolemantapausta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Espanjan koronatilanteessa synkkiä ennätyksiä: Yli 600 000 tartuntaa ja 30 000 kuolemantapausta

Espanjassa on nyt eniten koronatapauksia Länsi-Euroopassa. Tehohoitopotilaiden määrä ei nouse kevään vauhtia.

Terveysviranomaiset testasivat opettajia korona varalta Madridissa 3. syyskuuta.­

16.9. 22:44

Espanjassa saavutettiin tiistaina synkkiä rajapyykkejä koronapandemiassa. Tartuntojen määrä nousi yli 600 000 tapaukseen ja covid-19-tautiin kuolleiden 30 000 uhriin.

Tiistaina terveysministeriö ilmoitti 3 022 uudesta koronatartunnasta ja 19 kuolemantapauksesta. Lukemat eivät juuri muuttuneet maanantaista. Tartuntamäärien kasvu on hieman tasoittunut heinäkuussa puhjenneen toisen korona-aallon jälleen. Pahimmallaan havaittiin 12 000 uutta tartuntaa päivässä vielä syyskuun alussa.

Espanjassa raportoidaan tällä hetkellä enemmän koronatartuntoja kuin huhtikuussa ja toukokuussa. Kahden edellisviikon aikana diagnosoitiin liki 120 000 uutta tartuntaa. Lisäksi positiiviksi osoittautuvien testitulosten määrä on kasvanut ollen nyt noin 13 prosenttia.

Tilanne poikkeaa silti huomattavasti keväästä, sillä tuolloin tilastoihin päätyivät vain vakavia oireita saaneet koronasairaat, mutta nyt useimmat uudet tartunnat ovat oireettomia tai vähäoireisia.

Tämä näkyy sairaaloiden tehohoito-osastoilla. Tehohoitopotilaiden määrä on noin kolmikertainen verrattuna pandemian lievimpään aikaan keskikesällä, mutta silti reilusti yli 10 kertaa vähemmän maalis-huhtikuun synkimpiin aikoihin verrattuna, selviää EU:n tartuntatautikeskuksen tilastoista.

Viime viikolla sairaalahoitoon joutui 1 976 koronapotilasta, joista 138 tehohoitoon. Yhteensä tehohoitopotilaita oli alkuviikosta 1 157.

Terveysministeriön mukaan viime viikolla covid-19-potilaat täyttivät 7,5 prosenttia Espanjan sairaaloiden tehohoitopaikoista. Tilanne vaihtelee suuresti alueittain.

Esimerkiksi Madridin alueella lukema oli 18 prosenttia. Madridissa on joissakin sairaaloissa jouduttu lykkäämään ei-kiireellisiä leikkauksia, jotta tehohoidon kapasiteetti ei ylikuormittuisi.

Tiistaina Madridissa sadat lääkärit ja hoitajat protestoivat muutaman minuutin työnseisauksella vaatien parempia työolosuhteita sekä huomiota perusterveydenhoidon ”romahdukselle”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?