Tyhjilleen jääneessä Espanjan-asunnossa voi odottaa ikävä yllätys – ”Eräät heistä löysivät asuntonsa vallattuina” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tyhjilleen jääneessä Espanjan-asunnossa voi odottaa ikävä yllätys – ”Eräät heistä löysivät asuntonsa vallattuina”

Koronan vuoksi kuukausia tyhjillään ollut loma-asunto voi olla joutunut vieraisiin käsiin.

Espanjan talonvaltausilmiön syinä ovat köyhyys, sosiaalitoimen asuntojen niukka lukumäärä sekä valtava tyhjillään olevien asuntojen kanta.­

16.9. 11:30

Espanjassa nousi loppukesän aikana jälleen otsikoihin kohu talonvaltaajista. Espanjassa lasketaan olevan nyt jopa 100 000 asuntoa, joissa asutaan ilman omistajan lupaa.

Neljän vuoden aikana on valtausten määrä on kasvanut 50 prosentilla.

Valtaosa vallatuista huoneistoista on vapaa-ajan asuntoja tai tyhjiä asuntoja pankkien omistuksessa.

Koronaviruspandemian myötä etenkin lomakotien omistajat ovat huolestuneet, sillä monilla ei ole ollut mahdollisuutta pitää silmällä kakkoskotiaan Espanjassa. Vapaa-ajan asuntojen valtaaja saa harvoin sakkoja ankarampaa rangaistusta.

Sen sijaan valtaajasta eroon pääsy voi vaatia kuukausin oikeusprosessin. Vuonna 2018 maassa tuli voimaan niin sanotut pikahäädöt mahdollistava uusi laki. Käytännössä uuden lain toteutumisen esteenä ovat olleet ylityöllistetyt oikeusistuimet.

Valtausilmiön syynä ovat esimerkiksi köyhyys, sosiaalitoimen asuntojen niukka lukumäärä sekä valtava tyhjillään olevien asuntojen kanta. Myös järjestäytynyt rikollisuus on tullut mukaan toimintaan. Rikolliset tekevät bisnestä välittämällä ja vuokraamalla vallattuja asuntoja vähävaraisille. Mafia voi käyttää asuntoja myös prostituutioon tai huumeiden myyntiin.

Työntekijät siivoavat talonvaltaajien jälkiä hylätyssä talossa Sevillassa.­

  Suomalaisten suosimalla Espanjan Aurinkorannikolla pelätään jo loma-asuntojen arvon laskua talonvaltaajien uhatessa.

  Pohjoismaissa on uutisoitu useista tapauksista, joissa kakkosasunnon Espanjassa omistava on järkytyksekseen havainnut siellä majailevan valtaajia.

  Malagassa asuva ruotsalainen liikemies Pelle Lundborg kertoo muun muassa tapauksesta, jossa yli 80-vuotias ruotsalaispariskunta rakennutti Aurinkorannikolle kodin ja on nyt joutunut yli vuoden ajan taistelemaan saadakseen sen takaisin valtaajilta. Lundborgin mukaan kyse ei ole yksittäistapauksesta.

  Talonvaltaajista eroon pääsy voi vaatia kuukausin oikeusprosessin. Valtaajaporukka pelaamassa jalkapalloa tyhjässä teollisuusrakennuksessa Barcelonassa.­

  – Ihmiset eivät ole voineet käydä Espanjassa pitkään aikaan koronaviruksen vuoksi ja kun he vihdoin palasivat niin eräät heistä löysivät asuntonsa vallattuina, kertoo Lundborg Malagassa ilmestyvälle Diario Sur -lehdelle.

  – Asunnonomistaja ei voi käsittää, miksi laki suojelee valtaajamafiaa. Tämä antaa hyvin negatiivisen kuvan maasta sekä vaikeuttaa Aurinkorannikon asuntomarkkinoita.

  Pohjoismaissa yksityisten asuntojen valtaamien on lähes tuntematon ilmiö.

  – Ihmiset eivät siellä edes tiedä mitä ”okupa” (valtaaja) tarkoittaa. Valtaajista juttuja lukeneet tuntuvat yllättyneen siitä, miten joku voi asettua toisen asuntoon ja saada jopa oikeuksia sen suhteen, kertoo Ruotsin suurimman kiinteistövälitysyhtiö Fastighetsbyrånin Malagan edustaja Sarah Severin.

  Jotkut pitävät nyt turvallisempana harkita kakkosasunnon ostoa Espanjan sijaan esimerkiksi Portugalista, Marokosta, Kroatiasta tai Turkista.

  – Yksityiskiinteistöjen turvallisuuden pitäisi olla olennaista. Meiltä puuttuu toistaiseksi lainsäädäntö siitä, että jos asunto on tyhjillään muutaman kuukauden ajan niin laki takaisi, että sinne tunkeutuvista valtaajista pääsisi nopeasti eroon, toteaa rakennusyhtiöiden liittoa edustava Violeta Aragón.

  Yhä useampi kakkosasunnon omistaja hankkii nyt murtohälytinjärjestelmiä ja järeitä turvaovia.

  Valtaosa vallatuista huoneistoista on vapaa-ajan asuntoja tai tyhjiä asuntoja pankkien omistuksessa. Poliisi vartioi pankin omistamaa kerrostaloa Gironassa.­

  – Viime kuukausina olemme asentaneet turvalaitteita kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Ihmiset ovat hyvin peloissaan, kertoo Interestil-firman johtaja Rafael Moreno Escalona Diario Surille.

  – Asunnon omistajat pelkäävät valtaajia jopa enemmän kuin murtomiehiä, koska valtaajat ottavat koko asunnon ja täytyy maksaa, että heistä pääsee eroon.

  Onko sinulla Espanjassa asunto, joka on vallattu? Ota yhteyttä, käsittelemme yhteydenotot luottamuksellisesti. Lähetä sähköpostia: heidi.vaalisto@iltasanomat.fi

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?