Trump lupaili koronarokotetta – jakoon jopa vain 3 viikon kuluttua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump lupaili koronarokotetta – jakoon jopa vain 3 viikon kuluttua

Presidentti Trumpin on arvosteltu yrittävän käyttää koronarokotetta vaaliaseena.

Trump esiintyi tiistaina ABC Newsin vaalihaastattelussa Philadelphiassa.­

16.9. 10:18

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tiistaina ABC Newsin haastattelussa, että uusi koronarokote voisi olla valmiina jopa alle kuukaudessa eli ennen Yhdysvaltain marraskuun alun presidentinvaaleja.

– Me olemme hyvin lähellä saada rokotteen, hän kertoi.

– Jos haluatte kuulla totuuden, niin aiemmilta hallinnoilta olisi ottanut jopa vuosia valmistaa rokote kaiken hallinnon ja valvonnan vuoksi. Mutta me olemme vain viikkojen päässä siitä – se voi olla kolme, neljä viikkoa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vain muutamaa tuntia aikaisemmin Trump oli sanonut Fox Newsillä, että rokote voisi olla valmiina neljän tai kahdeksan viikon kuluttua.

Demokraatit ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Trump asettaa poliittista painetta hallinnon terveysvalvontaviranomaisille ja tiedemiehille, jotta nämä nopeuttaisivat rokotteen hyväksymistä käyttöön. Trump voisi rokotteen avulla saada kannatustaan nousuun ennen vaaleja.

Trumpin arviot ovat kuitenkin optimistisia. Esimerkiksi maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on arvellut, että rokote voisi olla valmiina aikaisintaan vuoden loppuun mennessä.

Yhdysvalloissa on raportoitu liki 6,6 miljoonaa covid-19-tapausta, eli eniten maailmassa. Noin 195 000 ihmistä on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?