Koronaluvut sahaavat: Ruotsi painui taas Suomen asettaman luvun 25/100 000 alle – näin koronatilanne on kehittynyt Euroopassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronaluvut sahaavat: Ruotsi painui taas Suomen asettaman luvun 25/100 000 alle – näin koronatilanne on kehittynyt Euroopassa

Sunnuntaisten tilastojen mukaan Suomen uuden matkustusrajoitteen alittaa Ruotsin lisäksi kymmenkunta muuta Euroopan maata. Päiväkohtaiset vaihtelut tartuntamäärissä eivät vielä vaikuta matkustusrajoituksiin.

Ruotsin koronaesiintyvyys on Suomen asettaman raja-arvon tuntumassa.­

13.9. 16:45

Ruotsin koronaesiintyvyys kahden viikon tarkastelujaksolla on painunut jälleen alle Suomen hallituksen määrittelemän 25 tapauksen rajan 100 000:ta asukasta kohden. Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n tietojen mukaan Ruotsissa on todettu 24 tapausta 100 000:ta asukasta kohden.

Eilen lauantaina Ruotsi ylitti rajan niukasti arvolla 25,7, torstaina taas luku oli 24,0. Osasyy lukujen laskuun voi liittyä viikon kiertoon: viikonloppuisin ja erityisesti sunnuntaina sairastapauksia varmistuu Ruotsissa tavallista vähemmän.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi Helsingin Sanomille, että päätökset tehdään tietyin väliajoin, ja täällä viikolla tehty päätös tukeutuu 8. syyskuuta vallinneeseen tilanteeseen. Hänen mukaansa 25 tapauksen raja-arvo on absoluuttisen pitävä, mutta sitä ei tarkisteta päivittäin.

– Päätöksiä on tehtävä oikeasuhtaisuus huomioiden, ja päivittäin ei voida tehdä edestakaisin muutoksia, jotka vaikuttavat ihmisten ja elinkeinoharjoittajien toimintaedellytyksiin, hän kommentoi HS:lle.

Hallituksen määrittelemä koronaraja ylittyy valtaosassa Euroopan maista. Niin sanottujen turvallisten maiden listalla ovat raja-arvon puolesta Saksa (21,3), Ruotsi (24,0), Puola (19,5), Bulgaria (24,7), Norja (24,8), Liettua (16,4), Viro (22,0), Islanti (17,4), Kypros (4,6), Latvia (4,6) ja Liechtenstein (5,2).

Slovakia mahtui listalle vielä perjantaina, mutta nyt koronatapausten määrä on noussut 29,6:een 100 000:ta asukasta kohden tarkastelujaksona. Vatikaania ei mainita ECDC:n sunnuntaisella listalla, mutta vielä torstaina virasto kertoi, ettei kaupunkivaltiossa ole todettu kahden viikon aikana ainuttakaan tapausta.

Suomessa koronatapauksia on todettu kahden viikon aikana 8,4 kappaletta 100 000:ta asukasta kohden. Pahimmat luvut ovat Espanjassa (270,7) ja Ranskassa (151,3). EDCD tilastoi EU-maiden lisäksi Euroopan talousalueiden maiden koronatapauksia mutta ei esimerkiksi Venäjän, Ukrainan, Sveitsin tai monien Balkanin maiden sairastapauksia.

Raja-arvo otetaan käyttöön ensi viikon lauantaina. Hallitus kertoi perjantaina uusista matkustusohjeista. Aiemmin omaehtoiseen karanteeniin ei nähty tarvetta, jos matkustusmaassa oli todettu 8–10 tartuntaa kahden viikon aikana, mutta nyt rajaa nostettiin 25:een.

Jos matkustaa Suomeen maasta, jossa 25 tapauksen raja-arvo ylittyy, vaaditaan matkustajalta negatiivinen koronatesti ennen matkalle lähtöä. Suomen päässä tartuntatautilääkäri voi asettaa heidät karanteeniin, josta voi vapautua toisella negatiivisella koronatestillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?