WSJ: Kiinassa sadattuhannet ovat jo saaneet kokeellisen koronarokotteen – länsimaissa ollaan huolissaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WSJ: Kiinassa sadat­tuhannet ovat jo saaneet kokeellisen korona­rokotteen – länsimaissa ollaan huolissaan

Rokotteet ovat kokeellisia ja niiden tutkimukset ovat vielä kesken.

Kiinassa on annettu ihmisille kokeellisia rokotteita.

11.9.2020 22:46

Kiinassa on annettu kokeellisia koronavirusrokotteita jo sadoilletuhansille, Wall Street Journal uutisoi. Rokotteita ovat antaneet valtion omistaman Sinopharmin tytäryhtiö China National Biotec Group (CNBG), Sinovac ja CanSino Biologics.

CNBG on antanut kahta eri rokotetta sadoille tuhansille ihmisille sen jälkeen, kun heinäkuussa Kiinan hallinto hyväksyi hätätilanteen takia rokotteiden käytön. Rokotteita on annettu muun muassa Kiinassa toimivan tv-yhtiön työntekijöille. Rokotteita ei anneta raskaana oleville tai imettäville.

CNBG väittää, ettei yksikään rokotteen saanut ole saanut koronavirustartuntaa tai kokenut selkeitä haittaoireita rokotuksesta.

Sinovac on puolestaan antanut yhtä rokotetta sen noin 3 000 työntekijälle ja heidän läheisilleen. Rokotteen ovat saaneet vapaaehtoiset.

Kiinan armeija hyväksyi jo kesäkuussa CanSinon rokotteen joukkojensa käyttöön. Armeija ei kertonut, kuinka laajasti sotilaita rokotetaan.

Elokuussa venäläinen lääkeyritys Petrovax ilmoitti käynnistäneensä ensimmäisen kolmannen vaiheen tutkimuksen CanSinon rokotteella.

Edellä mainitut rokotteet ovat edenneet kliinisissä tutkimuksissa kolmanteen vaiheeseen. WHO:n mukaan kolmannen vaiheen on saavuttanut yhteensä yhdeksän rokotetta.

Kiinan lisäksi myös Venäjä on antanut luvan kokeellisen rokotteen käyttöön, vaikka rokotteen kolmannen vaiheen tutkimukset ovat yhä kesken.

Länsimaissa on suhtauduttu nihkeästi kokeellisten rokotteiden antamiseen kliinisten tutkimusten ulkopuolella.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen johtava korona-asiantuntija Anthony Fauci on varoittanut ottamasta käyttöön rokotetta ilman, että se on testeissä osoittautunut turvalliseksi. Fauci sanoi myös, että yhden rokotteen liian aikainen ottaminen käyttöön voisi haitata muiden koronarokotteiden kehittämistä.

– Minulle on ehdottomasti tärkeintä, että rokote on sekä turvallinen että tehokas, Fauci sanoi.

Yhdeksän lääkeyhtiötä lupasi keskiviikkona, etteivät ne hakisi poikkeuslupaa kokeellisille rokotteille vaan toisivat ne markkinoille vasta, kun rokotteiden turvallisuus ja tehokkuus on todennettu kolmannen vaiheen kliinisissä testeissä ja viranomaiset ovat ne hyväksyneet, The Washington Post uutisoi.

Lupauksen olivat allekirjoittaneet AstraZenecan, Johnson & Johnsonin, Merckin, Modernan, Novavaxin ja Pfizerin ja BioNTechin sekä Sanofin ja GlaxoSmithKlinen johtajat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?