Viimeiset mittaukset on tehty – katso tästä, onko Biden vai Trump voittamassa tärkeät osavaltiot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viimeiset mittaukset on tehty – katso tästä, onko Biden vai Trump voittamassa tärkeät osavaltiot

IS seurasi USA:n presidentinvaalien ennusteita vaalipäivään asti.

14.9.2020 6:01 | Päivitetty 3.11.2020 9:35

Säilyttääkö Donald Trump paikkansa Valkoisessa talossa vai onko Joe Biden Yhdysvaltain 46. presidentti? Se selviää tiistaina 3.11. järjestettävissä vaaleissa.

Presidenttikisa ratkaistaan osavaltioiden valitsijamiesvaaleilla, joissa paria poikkeusta lukuun ottamatta voittaja kahmii itselleen kaikki osavaltion valitsijamiehet. Valitsijamiehiä on suhteessa osavaltion väkilukuun, ja yhteensä heitä on 538. Voittoon tarvitaan siis 270 valitsijamiestä.

IS päivittää tässä jutussa mielipidemittausten keskiarvoa laskevan RealClearPolitics-sivuston koostamaa vaalikarttaa sekä Bidenin ja Trumpin kannatuslukuja tärkeimmissä osavaltioissa. Alempana jutussa myös muita vaalitilanteen mittareita.

Biden on johdossa pohjoisen vaa’ankieliosavaltioissa, eli Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconsinissa. Eteläisissä Floridassa, Pohjois-Carolinassa ja Arizonassa tilanne on paljon tasaisempi

Juuri tätä kuusikkoa seurataan tarkimmin, sillä tulokset niissä mitä todennäköisimmin ratkaisevat vaalit.

Yksi kuva kertoo paljon

Presidenttiehdokkaiden suosiota mitataan Yhdysvalloissa ennen vaaleja myös maanlaajuisen kannatuksen prosenttiluvuilla, koska osavaltiokohtaisten mittausten on todettu olevan usein epätarkkoja.

Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että jos maanlaajuinen kannatusero on vain 3–4 prosenttiyksikön luokkaa, valitsijamiesvaalin voittajaa on mahdoton ennustaa.

Kuten kuvaajasta näkyy, Bidenin maanlaajuinen kannatus on pysytellyt suhteellisen vakaana.

Neljä vuotta sitten Trump pääsi maanlaajuisessa kannatuksessa lopussa Hillary Clintonin kannoille ja voitti. Vastaavaa ilmiötä ei nyt nähty.

On kuitenkin huomattava, että yllämainituissa kuudessa tärkeimmässä vaa’ankieliosavaltiossa Trumpin ja Bidenin yhteenlaskettu ero putosi vain noin kolmeen prosenttiyksikköön.

Todennäköisyys vahvasti Bidenin puolella

Arvostettu ennustesivusto FiveThirtyEight laskee presidenttiehdokkaiden voiton todennäköisyyttä. Tässäkin kilvassa Biden on pitänyt selvän johtonsa.

Sivuston lopullisen ennusteen mukaan Bidenilla on peräti 89 prosentin ja Trumpilla 10 prosentin mahdollisuus voittaa.

FiveThirtyEight painottaa tiettyjä kannatusmittauksia, jotka ovat aiemmin olleet tarkkoja. Siksi sen luvut usein eroavat RealClearPoliticsin luvuista.

Neljä vuotta sitten juuri ennen vaaleja FiveThirtyEight antoi Trumpille 29 prosentin voitonmahdollisuudet, eli nyt tilanne on ennusteen mukaan aivan erilainen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?