Tutkimus vahvisti: Lapsilla koronan yhteydessä tavattu harvinainen oireyhtymä on ollut tähän saakka tuntematon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimus vahvisti: Lapsilla koronan yhteydessä tavattu harvinainen oireyhtymä on ollut tähän saakka tuntematon

Muun muassa MIS-C-nimellä kutsuttu oireyhtymä muistuttaa aiemmin tunnettua Kawasakin tautia, mutta siihen liittyy myös muita oireita. Hoitamattomana sairaus voi johtaa kuolemaan.

9.9.2020 21:31

Koronavirustartunnan saaneiden lasten tiedetään sairastuvan harvoin vakavasti. Keväällä pandemian kiihtyessä eri puolilla maailmaa alettiin kuitenkin tehdä havaintoja nimenomaan lapsia koskevasta, vakavasta oireyhtymästä, joka yhdistettiin koronavirukseen.

Ensimmäisenä asiasta varoitti lääkäreitä huhtikuussa Britannian julkisesta terveydenhuollosta vastaava NHS, jonka mukaan tapauksissa yhdistyivät pikkulapsilla esiintyvän harvinaisen Kawasakin taudin sekä toksisen shokkioireyhtymän piirteet.

Kroatialaistytöt aloittivat maanantaina kouluvuotensa kasvomaskeilla suojautuneina Zagrebissa.­

Kyse on lasten uudentyyppisestä hyperinflammatorisesta oireyhtymästä, josta käytetään nimeä MIS-C. Se muistuttaa jo aiemmin tunnettua Kawasakin tautia, mutta siihen liittyy myös muita oireita sekä tehohoidon tarvetta.

Expressenin mukaan ruotsalais-italialaisessa tutkimuksessa on nyt saatu lisävahvistusta sille, että kyseessä on tähän saakka tuntematon, täysin uusi oireyhtymä. Tutkimuksessa oli mukana 13 Tukholman Karoliinisessa instituutissa sekä roomalaisessa lastensairaalassa MIS-C:n vuoksi hoidettua lasta, joiden verinäytteitä tutkijat analysoivat.

”Olemme kyenneet parantamaan heidät kaikki”

Vertailuryhmänä tutkimuksessa oli 28 lasta, jotka olivat sairastuneet Kawasakin tautiin jo ennen koronaviruspandemiaa tai sairastaneet koronan aiheuttaman covid-19-sairauden lievänä. Kun heidän näytteitään verrattiin MIS-C-potilaiden verinäytteisiin, käsitys kokonaan uudesta oireyhtymästä vahvistui.

– Siitä ei ole epäilystäkään. Tämä koskee täysin eri osia immuunipuolustuksesta ja sytokiinimyrsky on kokonaan toisentyyppinen, tutkimuksessa mukana ollut Karoliinisen instituutin immunologi ja lastenlääkäri Petter Brodin kuvailee Expressenille.

Sytokiinimyrskyllä tarkoitetaan elimistön yliampuvaa tulehdusreaktiota, jossa keho alkaa tuottamaan sytokiineja eli tulehdusvälittäjäaineita niin voimakkaasti, että syntyy kudoksia tuhoava tulehdusreaktio.

MIS-C-potilailla immuunipuolustus hyökkää omaa kehoa vastaan eri tavoin, jolloin oireina ilmaantuu muun muassa korkeaa kuumetta, voimakkaita vatsakipuja, sekavuutta sekä sydämen vajaatoimintaa. Oireyhtymä diagnosoidaan useimmiten 1–2 kuukautta koronavirustartunnan saamisen jälkeen.

Brodin painottaa Expressenille, että kyseessä on äärimmäisen harvinainen oireyhtymä, johon Ruotsissa tiedetään sairastuneen tähän mennessä vain noin 70 lasta. Ruotsissa sairaus ei ole vaatinut toistaiseksi kuolonuhreja.

– Olemme kyenneet parantamaan heidät kaikki, koska olemme löytäneet tuloksellisen ja näille lapsille hyvin toimivan hoidon. Mutta ilman hoitoa vaikeimmin sairastuneet olisivat takuuvarmasti menehtyneet, Brodin sanoo.

Hänen mukaansa tutkimus on jo herättänyt huomiota maailmalla, ja tietoa toimivista hoitokeinoista on jaettu lastenlääkäreiden keskuuteen jo työn aikana.

Rokote voi teoriassa laukaista

Tutkijoiden seuraava askel on etsiä geneettisiä tekijöitä, joilla voi olla yhteys kasvaneeseen riskiin saada MIS-C. Jos ihmisen immuunipuolustus voi aktivoitua virusta vastaan sairastuessa, teoriassa on mahdollista, että se saattaa aktivoitua myös rokotteen vaikutuksesta.

Tämän vuoksi tutkijoiden mukaan on tärkeää, että geneettiset tekijät selvitetään nopeasti ennen kuin väestön joukkorokotukset käynnistyvät.

MIS-C:tä on todettu lapsilla enimmäkseen maissa, joissa myös koronavirustartuntoja on todettu runsaasti. Lääkärilehti kertoi kesäkuussa, että Suomen yliopistollisilla lastenklinikoilla ei siihen mennessä oltu havaittu potilailla ”Kawasakin taudin tai hyperinflammatorisen syndrooman ryvästymää”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?