Englanti ottaa käyttöön tiukat kokoontumis­rajoitukset – maksimissaan kuusi henkilöä

Jatkossa sallitaan vain kuuden hengen kokoontumiset nykyisen 30:n sijasta.

9.9.2020 19:18 | Päivitetty 10.9.2020 14:55

Englannin kokoontumisrajoituksia kiristetään roimasti, kun koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt maassa uudelleen selvään kasvuun. Ensi maanantaista alkaen Englannissa sallitaan vain kuuden hengen kokoontumiset.

Asiasta kertoi pääministeri Boris Johnson keskiviikon tiedotustilaisuudessaan.

Tällä hetkellä kokoontumisrajoitukset koskevat yli 30 hengen seurueita, eli kiristys on tuntuva.

Koronavirustartuntojen määrä on noussut koko Britanniassa elokuun lopun noin 1 000–1 300 päivittäisestä tapauksesta noin 3 000 päivätartuntaan viime päivien aikana.

Englannin pääepidemiologi, professori Chris Whitty sanoi, että tartuntojen määrä on kasvanut erityisesti nuorten aikuisten ikäryhmissä todella jyrkästi.

Whitty myös korosti, että jos ei toimita nyt, Englanti lähtee Espanjan ja Ranskan tielle, jossa tartuntojen määrä voi lähteä hallitsemattomaan kasvuun.

Tartuntojen määrä on kääntynyt kasvuun kauttaaltaan koko Englannissa.

Johnson vaatikin, että kansalaisten täytyy rajoittaa sosiaalisia kontaktejaan ”niin vähiin kuin mahdollista”.

Kuuden hengen kokoontumisrajoituksia ei noudateta työpaikoilla, kouluissa, kuntosaleilla, ravintoloissa, järjestetyssä urheilutoiminnassa eikä häiden tai hautajaisten kaltaisissa juhlatilaisuuksissa.

Johnson myös sanoi, että lisäksi tulee joitakin alueellisia rajoituksia esimerkiksi joidenkin liikkeiden aukioloaikoihin, mutta Johnson ei täsmentänyt, missä näin olisi.

– Nämä toimet eivät tarkoita yhteiskunnan sulkemista toisen kerran. Toimien tarkoituksena on estää se, ettei yhteiskuntaa tarvitse sulkea toista kertaa, Johnson sanoi BBC:n mukaan.

Johnson kertoi, että testauskapasiteettia kasvatetaan 500 000 testiin päivässä lokakuun loppuun mennessä.

Oikaisu (juttua muokattu 10.9. klo 14.03): Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että rajoitukset koskisivat koko Britanniaa. Rajoitukset otetaan kuitenkin voimaan vain Englannissa, eli Britannian muut osat Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti jäävät rajoitusten ulkopuolelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?