Tutkijaryhmä: Venäjä manipuloi tietoja koronarokotteensa ihmiskokeista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijaryhmä: Venäjä manipuloi tietoja korona­rokotteensa ihmis­kokeista

Tutkimusraportissa kohutun Sputnik V -rokotteen tehosta esiintyy outoja samankaltaisuuksia, kirjoittavat tutkijat avoimessa kirjeessä. Venäjä kiistää väitteet.

Venäjä on kehittänyt pikavauhtia adenovirusvektoriin perustuvan koronarokotteen.

9.9.2020 17:30

Arvostettu lääketieteen erikoislehti The Lancet kertoi 4. syyskuuta julkaistussa artikkelissa lupaavista tuloksista, jotka on saatu Venäjän uuden koronavirusrokotteen ihmiskokeista. Joukko kansainvälisiä tutkijoita asettaa nyt tulokset kyseenalaisiksi avoimessa kirjeessä.

Tutkijaryhmän mukaan Lancetin julkaisemassa datassa rokotteen tehosta on ”useita erillisiä kohtia, jotka aiheuttavat huolta”.

– Datassa on outoja toistuvia piirteitä, sanoi Temple-yliopiston biologian professori Enrico Bucci verkkolehti Moscow Timesille.

– Näyttä siltä, että data olisi photoshopattu... Se on liian samanlaista ja liian epätodennäköistä tilastollisesta näkökulmasta, kommentoi puolestaan Modenan yliopiston patologian ja immunologian professori Andrea Cossarizza.

Kirjeen ensimmäinen allekirjoittaja on Euroopan lääketieteellisen kemian liiton puheenjohtaja, sveitsiläinen Yvers Auberson. Allekirjoittajien joukossa on tutkijoita muun muassa Yhdysvalloista ja Italiasta.

Venäjä on nimennyt Gamaleja-instituutin kehittämän virusvektorirokotteen Sputnik V:ksi. Venäjän terveysviranomaisten elokuussa virallisesti hyväksymässä valmisteessa käytetään niin sanottuina kuljettimina kahta eri adenovirusta, jotka vievät elimistöön pätkän koronavirus sars-cov-2:n genomia. Nämä koronaviruksen geenit laukaisevat ihmisen immuunivasteen kahdella tavalla: tuottamalla virusta tuhoavia valkosoluja ja vasta-aineita, jotka estävät viruksen toimintaa.

Venäläisrokotetta valmistetaan Binnopharm-yhtiön tehtaalla Zelenogradissa.

Rokotteen jo valmistuneissa ihmiskokeissa yhdistettiin ensimmäisen ja toisen vaiheen eli faasien 1 ja 2 kliiniset kokeet. Mukana oli yhteensä 76 koehenkilöä.

Kokeiden tulosten mukaan toinen valmisteessa käytetyistä koronaviruksista tuotti yhdeksälle koehenkilöryhmän yhdeksästä jäsenestä täsmälleen samanlaisen vasta-ainereaktion, kun mittaukset tehtiin 21 päivän ja 28 päivän kuluttua rokotuksesta. Samoin kävi rokotteen toisen adenoviruskomponentin kohdalla seitsemällä koehenkilöllä yhdeksästä. Kahdessa täysin erillisessä kokeessa kahdeksan yhdeksästä koetuloksesta on täsmälleen samoja eri koehenkilöryhmissä.

Avoin kirje pitää näitä tuloksia hyvin epätodennäköisinä. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että dataa on kopioitu koehenkilöltä toiselle, sillä vasta-ainemittauksissa ei yleensä saada esille täsmälleen samanlaisia arvoja eri koehenkilöiltä.

Venäläistutkijoiden raportissa Sputnik V:n nostamasta soluvälitteisestä immuunireaktiosta löytyi myös vastaavia samankaltaisuuksia. Avoimessa kirjeessä huomautetaan, että ne ovat vielä epätodennäköisempiä kuin vasta-ainemittauksissa.

Tutkijat kehottavatkin venäläisiä kollegoitaan julkaisemaan alkuperäisen numeerisen datan tutkimuksistaan. Ilman sitä ei voi tehdä ”lopullisia johtopäätöksiä nyt esitetyn datan luotettavuudesta eikä etenkään havaitusta tulosten toistumisesta”, ryhmä kirjoittaa.

Gamaleja-instituutin apulaisjohtaja Denis Logunov kiistää uutiskanava Bloombergin mukaan kirjeen väitteet tutkimusdatan manipuloinnista.

– Julkaistu data on luotettavaa ja tarkkaan, ja sen on käynyt läpi viisi Lancetin tarkastajaa, Logunov sanoi Venäjän suorien sijoitusten rahastolle antamassaan lausunnossa.

– Täydellinen kliininen tutkimuspöytäkirja on luovutettu lehden toimitukselle.

Suorien sijoitusten rahasto on antanut Gamaleja-instituutille varat Sputnik V:n kehitystä varten.

The Lancet puolestaan on lähettänyt tiedon kirjeestä tutkimusraportin venäläisille kirjoittajille ja kehottanut näitä ”tieteelliseen keskusteluun”.

Venäjän terveysministeriön mukaan Sputnik V:n laajat, faasi kolmen ihmiskokeet alkoivat keskiviikkona. Niissä on mukana tuhansia koehenkilöitä, ja ne kestävät 180 päivää. Valmisteella on kuitenkin tarkoitus rokottaa avainryhmiä jo lokakuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?