NYT: Korona­rokotteen koehenkilöllä epäillään selkä­ydin­tulehdusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Korona­rokotteen koehenkilöllä epäillään selkä­ydin­tulehdusta

Myös Suomelle tarjolla olevan koronarokotteen testit on toistaiseksi jouduttu keskeyttämään.

Kemisti työssään AstraZenecan laboratoriossa.­

9.9. 12:01

Lääkeyhtiö AstraZeneca ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä kehittämänsä koronavirusrokotteen kliinisen testauksen sen jälkeen, kun yksi vapaaehtoisista koehenkilöistä sairastui selittämättömästi.

Sairastunut henkilö asuu Britanniassa, yritys kertoi. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, liittyvätkö sairastuneen henkilön oireet rokotteeseen.

New York Timesin tutkimuslähteistä saamien tietojen mukaan sairastunut henkilö oli ottanut osaa kakkosvaiheen testeihin Britanniassa ja on vapaaehtoinen.

Lähteen mukaan testihenkilöllä oli havaittu akuutti transversaalimyeliitti (ATM), eli äkillinen selkäytimen poikittaistulehdus. Tulehduksen voi aiheuttaa esimerkiksi virusinfektio tai rokotus. Tällöin elimistössä käynnistynyt puolustusreaktio voi kohdistua virheellisesti myös omaa kudosta vastaan aiheuttaen selkäydinvaurion. Noin puolet sairastuneista toipuu oireista hyvin.

NYT:n lähteen mukaan ei ole vielä selvää, missä vaiheessa testejä diagnoosi tehtiin ja voidaanko se suoraan yhdistää AstraZenecan rokotteeseen.

AstraZenecan mukaan laajoissa lääketutkimuksissa tapahtuu joskus sairastumisia. Tällöin tilanne tulee arvioida riippumattomasti.

– Kyseessä on rutiinitoimenpide, joka täytyy käydä läpi aina, kun kokeissa tulee ilmi selittämätön sairaustapaus. Pyrimme nopeuttamaan tapauksen tutkintaa, jotta siitä aiheutuisi mahdollisimman vähän viivästystä testaukselle, yhtiön tiedottaja sanoi.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Stat Newsin mukaan tutkimuksen keskeytyksen voivat aiheuttaa monet erilaiset epäillyt vakavat sivuoireet, jotka vaativat sairaalahoitoa, ovat henkeä uhkaavia sairauksia tai jopa kuolema.

Heinäkuussa julkaistun rokotetutkimuksen ensimmäisen vaiheen tulosten perusteella noin 60 prosentilla tuhannesta koerokotetta saaneista ilmeni sivuoireita. Kaikki luokiteltiin lieviksi tai kohtalaisiksi. Oireita olivat ainakin kuume, pääkipu, lihaskipu sekä rokotuskohdan ärtyminen.

AstraZenecan rokote AZD1222 perustuu simpanssin adenovirukseen, joka on muokattu kantamaan koronaviruksen geenejä ihmissoluihin.

Myös Suomeen saapuu AstraZenecan rokotteita, jos ne todetaan toimiviksi ja turvallisiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?