Kuvat: Merenpohjasta löytyi hakaristillä koristeltu suuri hylky – 80 vuotta kateissa ollut natsien sotalaiva makaa vain 15 metrin päässä merikaapelista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvat: Merenpohjasta löytyi hakaristillä koristeltu suuri hylky – 80 vuotta kateissa ollut natsien sotalaiva makaa vain 15 metrin päässä merikaapelista

Merikaapelia tutkineet insinöörit hämmästyivät kun merenpohjasta löytyi hakaristillä koristeltu suuri sotalaivan hylky.

8.9. 21:55

Norjan kantaverkkoyhtiö Statnett ja meriarkeologit vahvistavat, että aiemmin kesällä löydetty hylky on Norjan valloituksen yhteydessä 1940 uponnut saksalainen 174-metrinen risteilijä Karlsruhe.

Hyväkuntoinen hylky makaa 490 metrin syvyydessä, noin 24 kilometriä Kristiansandin kaupungin edustalla Norjan etelärannikosta.

Merkki tuntemattomasta hylystä vain 15 metrin päässä Norjan ja Tanskan välillä kulkevasta merikaapelista havaittiin ensimmäinen kerran huhtikuussa 2017. Sähkökaapeli vedettiin merenpohjaan jo 1977 eikä hylkyä tuolloin havaittu.

Kesäkuun 30. päivä tänä vuonna merenpohjaa päästiin tutkimaan sukellusrobotin avulla ja meren pimeyksistä paljastui sotalaivan keula, jota koristi suuri hakaristi.

Vuonna 1929 käyttöön otettuun Karlsruheen lisättiin hakaristit vasta natsien nousta valtaan -30-luvulla.­

Kaikuluotainten ja sukellusrobotin kameran havaintojen perusteella laiva tunnistettiin nopeasti: se on 9. huhtikuuta 1940 brittisukellusveneen torpedoimaksi joutunut risteilijä Karlsruhe.

Jo 1920-luvun lopulla käyttöön otettu Karlsruhe kuului laivasto-osastoon, joka laski Kristiansandiin maihin satoja saksalaissotilaita natsi-Saksan aloitettua yllätyshyökkäyksen Norjan valtaamiseksi.

Karlsruhe lähti Kristansandin antauduttua illalla paluumatkalle, mutta vuonon suulla sitä väijyi sukellusvene HMS Truant. Sukellusvene laukaisi torpedoryppään, Karlsruhe yritti tehdä väistöliikkeitä, mutta kaksi torpedoa osui risteilijän keulaan ja keskilaivaan.

Karlsruhen pääaseet olivat 150- ja 88-millimetrin tykkejä.­

Hylky on 490 metrin syvyydessä.­

Vesi alkoi tunkeutua voimalla laivaan, jolloin sen komentaja Friedrich Rieve antoi käskyn jättää risteilijän. Kaksi tuntia myöhemmin miehistö evakuoitiin saattamassa olleelle torpedolaiva Greifille, josta laukaistuilla kahdella torpedolla varmistettiin Karlsruhen uppoaminen.

Myöhemmin Rieveä kritisoitiin siitä, ettei Karlsruhea edes yritetty hinata lähisatamiin.

Kansirakenteita.­

Ilmatorjuntatykkejä.­

– Karlsruhen kohtalo on kerrottu historian kirjoissa, mutta kukaan ei ole tarkoin tiennyt, mihin laiva upposi, kertoi Norjan merimuseon tutkija Frode Kvalø.

Statnettin mukaan merikaapelia ei olisi aikoinaan laskettu sotahylyn viereen, jos sen sijainti olisi ollut tiedossa.

Karlsruhe makaa pohjassa pystyasennossa.­

Karslruhe on yleisradioyhtiö NRK:n mukaan ehkä pisin laivan hylky, mitä Norjan aluevesiltä on löydetty. Karlsruhe oli ainoa yhä löytämättä olleista Norjan vesille uponneista saksalaisista suurista sotalaivoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?