Kitkerä reaktio Navalnyin toipumiseen Venäjän tv-propagandistilta: ”Kuin Skripal 2.0 pikakelauksella” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kitkerä reaktio Navalnyin toipumiseen Venäjän tv-propagandistilta: ”Kuin Skripal 2.0 pikakelauksella”

Kremlin-mielinen tv-propagandisti Vladimir Solovjov ihmetteli Telegramissa, kuinka nopeasti ja helposti Aleksei Navalnyin herättäminen koomasta tapahtui.

Kremlin-mielinen tv-toimittaja Vladimir Solovjov ihmetteli maanantaina Aleksei Navalnyin nopeaa herättämistä koomasta.

7.9.2020 19:13

Presidentti Vladimir Putinin kiivaana kannattajana tunnettu, Venäjän vaikutusvaltaisimpiin propagandavaikuttajiin kuuluva tv-toimittaja Vladimir Solovjov reagoi omalla Telegram-kanavallaan ripeästi uutiseen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin toipumisesta.

Kun berliiniläinen sairaala ilmoitti herättäneensä Navalnyin koomasta ja tämän reagoivan puheeseen, Solovjov postasi tunnelmistaan sosiaaliseen mediaan.

Solovjov nimitti Navalnyia nimellä ”Skripal 2.0” viitaten Britanniassa vuonna 2018 myrkytettyihin mutta sittemmin eloon jääneisiin ex-agentti Sergei Skripaliin ja tämän Julia-tyttäreen.

– Jonkinlainen ”Skripal 2.0” pikakelauksella ja ilman lopetettuja kissaa ja marsuja, Solovjov kirjoitti omalla Telegram-kanavallaan.

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on herätetty berliiniläisessä sairaalassa keinotekoisesta koomasta.

Viittaus kissaan ja marsuihin liittyy siihen, että myrkkyiskun vuoksi ilman hoitoa jääneet Skripalin lemmikit joutuivat novitshok-iskun välillisiksi uhreiksi vuonna 2018.

Britannian poliisin mukaan marsut olivat menehtyneet nestehukan vuoksi, kun Skripalin asuntoon ei voitu mennä hermomyrkkyvaaran vuoksi. Pahoin järkyttynyt ja kuivunut kissa oli elossa, mutta se päätettiin lopettaa, kun viranomaiset vihdoin menivät Skripalin asuntoon.

Venäjällä Skripalien lemmikkien kohtalosta tehtiin aikanaan iso numero. Toiset julistivat, että niistä tuli väitetyn hermomyrkkyiskun ainoat oikeat uhrit. Lisäksi ihmeteltiin, miksi lopetetut eläimet piti polttaa ja yritettiinkö siinä salata jotain Britannian viranomaisten taholta.

Solovjov jätti sarkastisessa postauksessaan huomioimatta, että vaikka Sripalit selvisivät elossa novitshok-iskusta, hermomyrkky vaati silti myöhemmin Britanniassa yhden uhrin. Dawn Sturgess kuoli, kun hän sai elämänkumppaniltaan Charlie Rowleylta tämän sattumalta löytämän hajuvesipullon, joka sisälsikin äärimmäisen vaarallista hermomyrkkyä. Myös naisen miesystävä sairastui, mutta hän jäi henkiin.

   Venäläinen ex-agentti Sergei Skripal joutui hermomyrkkyiskun kohteeksi Britanniassa 2018.

   Solovjov kyseli tuoreessa postauksessaan myös, milloin Navalnyi nähdään julkisuudessa vihaisen puheen pitäjänä.

   – Milloin voimme odottaa Navalnyilta vihaista puheenvuoroa YK:lle tai Euroopan unionille? Oliko Novitshok vanhentunutta vai tekikö GRU näin huonoa työtä? Solovjov kyseli.

   Solovjov kyseli myös, aikooko Saksa antaa Venäjälle pyydettyjä tietoja Navalnyin terveydentilasta ja analyyseistä, vai joutuuko Venäjä uskomaan salassapidon ja Navalnyin vaimon vaatimusten vuoksi ”pelkkään sanaan”.

   Solovjovin vihjailu tukee Venäjällä yleisesti levitettävää Kremlin-mielistä propagandaa, jonka mukaan Navalnyi ei ylipäätään ollut myrkytyksen uhri tai jos hän olikin, niin myrkytys ei tapahtunut Venäjällä, vaan vasta Saksassa. Kremlin-mielisessä propagandassa esitetään, että länsi yrittää käyttää Navalnyin ”tilannetta” hyväkseen asettaakseen uusia pakotteita Venäjää vastaan.

   Artikkeliin liittyviä aiheita

   Osion tuoreimmat

   Luitko jo nämä?