Venäläiskemisti uskoo tietävänsä mitä myrkkyä Navalnyille annettiin: ”Se on ollut A-242, sitä voi laittaa jauheena teepussiin”

Neuvostoliiton novitshok-hermomyrkkyjä kehitellyt Vil Mirzajanov kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään oman teoriansa Aleksei Navalnyiin käytetystä myrkystä.

Novitshokin keksijöihin kuuluva Vil Mirzajanov (oik) pelkää, että Aleksei Navalnyi ei tule enää koskaan täysin ennalleen hermomyrkyn vaikutusten vuoksi.

3.9.2020 17:47

Yhdysvalloissa nykyisin asuva venäläiskemisti Vil Mirzajanov uskoo tietävänsä, mitä novitshok-ryhmän myrkkyä käytettiin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämiseen Siperiassa.

– Versioni on, että käytettiin ainetta, joka kuuluu koodinimellä A-242 kulkeviin novitshokeihin, Mirzajanov kirjoittaa tuoreessa julkisessa Facebook-päivityksessään.

Mirzajanov on toinen venäläistiedemiehistä, joiden ansiosta länsi ylipäätään sai tietää Neuvostoliiton kehittämistä novitshok-myrkyistä.

Mirzajanov kertoi salatusta hermomyrkkyohjelmasta vuonna 1992 Moskovskie Novostin artikkelissa, minkä jälkeen hän joutui vangituksi ja sittemmin kotiarestiin. Häntä uhkasi pitkä tuomio valtionsalaisuuksien paljastamisesta, mutta perestroikan ansiosta juttu kaatui ja Mirzajanov pääsi muuttamaan 1995 maanpakoon Yhdysvaltoihin.

Aleksei Navalnyi on ollut pitkään Venäjän viranomaisten vainon ja seurannan kohteena, sillä hänen korruptiopaljatuksensa ja ”älykkään äänestyksen” konseptinsa uhkaavat presidentti Vladimir Putinin valtakoneiston yksinvaltaista asemaa.

Mirzajanovin mukaan A-242 on koostumukseltaan täysin erilainen kuin oli esimerkiksi A-234, jonka uskotaan olleen ex-agentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämiseen käytetty venäläismyrkky Britanniassa.

A-242 on kiinteää, rakeista tai kiteistä.

– Se on kiinteää, joten siitä voi tehdä jauhetta. Sitä on voitu laittaa teepussiin, Mirzajanov kirjoittaa.

Mirzajanovin mukaan A-242 ei myöskään höyrysty helposti, joten se on siksi myrkyttäjien kannalta turvallinen käyttää.

– Se ei aiheuta vaaraa (ulkopuolisille), kun se on yhdessä teen kanssa pussissa.

– Ja kun myrkyllinen aine on päätynyt uhrin ruoansulatuskanavaan, Navalnyi ei ole voinut sen jälkeen olla vaaraksi muille lähellä olleille, Mirzajanov selittää.

Mirzajanovin mukaan A-242 on liki kymmenen kertaa myrkyllisempää kun esimerkiksi A-230, joka oli nestemäisessä muodossa oleva neuvostoarmeijalle kehitetty kemiallinen ase.

Voice of America -kanavan tuoreessa haastattelussa Mirzajanov viittaa niin ikään kiinteässä muodossa olevaan novitshokiin, jota hän uskoo käytetyn Navalnyiin. Hänen mukaansa parikymmentä tai jopa vain kymmenen milligrammaa ainetta riittäisi ihmisen surmaamiseen.

– Esimerkiksi parikymmentä milligrammaa teessä ei ole voinut missään nimessä muuttaa mitenkään teen makua, hän sanoo.

Kun toimittaja kysyy, mistä kyseistä ainetta voi saada, Mirzajanovin vastaus on yksiselitteinen.

– Venäjältä, ja vain valtiollisesta orgaanisen kemian tutkimusinstituutista. Vain sieltä, koska se vaatii korkeasti koulutettua henkilökuntaa, se ei ole mitään diletanttien tai harrastelijoiden puuhaa, Mirzajanov sanoo.

Mirzajanov arvioi Voice of American haastattelussa myös, että myrkyttämisen seuraukset Navalnyille voivat olla kohtalokkaat, vaikka tämä jäisikin eloon. Hänen mukaansa esimerkiksi Neuvostoliitossa huomattiin, että novitshok-myrkyille altistuneet ihmiset eivät tulleet koskaan täysin ennalleen eivätkä he voineet palata takaisin vaarallisiin ja vastuullisiin työtehtäviin.

Mirzajanov kertoo Facebookissa, että häntä hävettää yhä se, että hän itse on ollut kehittelemässä novitshok-myrkkyjä kemialliseksi aseeksi. Nykyisin hän on kiivas kemiallisten aseiden vastustaja ja hän tuomitsee myös avoimesti presidentti Vladimir Putinin valtakoneiston myrkkyjen käytöstä.

Kun Saksa kertoi keskiviikkona berliiniläissairaalan varmistuneen siitä, että Navalnyi oli yritetty myrkyttää nimenomaan novitshok-tyyppisellä hermomyrkyllä, Mirzajanov kirjoitti Facebookiin näin:

– Eli siis jälleen novitshok, jälleen tsaarin kosto. Ei ole elossa, eikä ole kuollutkaan. Mikä maa oikein on tämä pahan imperiumi.

Sergei ja Julia Skripalin mykytyksestä epäiltyjä kahta GRU-agenttia haastateltiin Venäjän RT-kanavalle. He väittivät tuolloin käyneensä Salisburyssa vain turistina ihailemassa kaupungin kuuluisaa katedraalia.

Kun Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun entinen agentti Sergei Skripal yritettiin surmata novitshok-ryhmään kuuluvalla myrkyllä vuonna 2018 Britanniassa, myrkkyä oli sivelty ovenkahvoihin ja sitä oli kuljetettu hajuvesipullossa.

Skripaleihin käytetty aine oli tuolloin mitä ilmeisimmin koodinimellä A-234 kulkevaa novitshokia, joka esiintyy nestemäisessä muodossa.

Novitshok-myrkkyjen kehittelyyn osallistunut toinen venäläinen tiedemies Vladimir Ugljov kertoi Skripalien myrkytyksen aikaan Current Time -kanavalle, että hän itse oli aikanaan altistunut vahingossa nimenomaan A-242:lle. Eli siis juuri samalle hermomyrkylle, jota Mirzajanov epäilee nyt käytetyn Navalnyin myrkyttämiseen.

Ugljov oli työskennellyt Shihanyn suljetussa kaupungissa sijaitsevassa aselaboratoriossa, kun pieni määrä A-242:n rakeita oli päätynyt vahingossa hänen kämmenselälleen.

– Olin peloissani, koska tiesin… Mutta selvisin vain siksi, että se oli A-242:ta, joka kiteytyi käytännössä hetkessä, Ugljov kertoi.

Ugljov kertoo pesseensä tuolloin kätensä ensin suolahappoa sisältäneellä liuoksella ja sitten vetyperoksidilla, jonka jälkeen vielä saippualla ja vedellä.

– Käteeni jäi vaurio, joka näkyi viisi tai kuusi vuotta. Mutta muita oireita minulle ei tullut, hän kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?