Charlie Hebdon terrori-iskun oikeudenkäynti alkoi Ranskassa – satiirilehti julkaisi Muhammed-pilakuvat uudelleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Charlie Hebdon terrori-iskun oikeudenkäynti alkoi Ranskassa – satiirilehti julkaisi Muhammed-pilakuvat uudelleen

Marraskuuhun jatkuvan käsittelyn aikana kuullaan myös uhrien omaisia. Syyttäjän mukaan surmattujen terroristien avustajilla oli tärkeä rooli.

Katutaiteilija Christian Guemy on maalannut terrori-iskun uhrien muistoksi muraalin Charlie Hebdon entisen toimituksen läheisyyteen.

2.9.2020 16:35

Tiukat turvatoimet sävyttivät Pariisissa keskiviikkona alkanutta oikeudenkäyntiä terrori-iskusta satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan. Lehden toimitukseen hyökänneet islamistiveljekset Said ja Cherif Kouachi surmasivat tammikuussa 2015 yhteensä 12 ihmistä, joista moni oli tunnettuja pilapiirtäjiä.

Poliisi ampui hyökkääjät piirityksen päätteeksi lähellä Pariisia pari päivää myöhemmin.

Oikeudenkäynti käynnistyi tiukkojen turvatoimien varjossa.

Oikeudenkäynnissä käsitellään myös juutalaisten Hyper Cacher -ruokakauppaan Pariisissa samoina päivinä tehtyä iskua. Siinä kuoli hyökkääjä Amedy Coulibalyn lisäksi neljä ihmistä.

Coulibaly oli lisäksi ampunut yhden poliisin edellisenä päivänä.

Marraskuuhun saakka jatkuvassa oikeudenkäynnissä on syytettynä 14 ihmistä avunannosta iskuihin. Kolmea syytetään poissaolevina. He ovat mahdollisesti jo kuolleet Irakissa ja Syyriassa.

Oikeussalipiirtäjän näkemys 14:sta syytetystä ensimmäisenä istuntopäivänä.

Syyttäjän mukaan syytetyt mahdollistivat iskut huolehtimalla muun muassa logistiikasta sekä rahojen ja aseiden hankkimisesta. Kahta syytetyistä epäillään suoranaisesta avunannosta iskuihin, mistä voidaan tuomita elinkautiseen.

Useimpien muiden syytteenä on terroristijärjestön kuuluminen, josta voi saada 20 vuotta vankeutta.

Presidentti: Jumalanpilkkakin kuuluu sananvapauteen

Koronaepidemia viivästytti oikeudenkäynnin alkamista kuukausia. Oikeudenkäynnin aikana on määrä kuulla noin 150:tä silminnäkijää ja asiantuntijaa, myös uhrien omaisia.

Charlie Hebdoa edustava asianajaja Richard Malka päätyi toimittajien piirittämäksi oikeustalolla.

Charlie Hebdo -lehti julkaisi oikeudenkäynnin alkajaisiksi uudelleen profeetta Muhammedia kuvaavat pilapiirrokset, jotka olivat suututtaneet muslimeja. Kouachin veljekset huusivat iskun yhteydessä kostaneensa profeetan puolesta.

– Emme piiloudu tai anna koskaan periksi, perusteli lehden julkaisujohtaja ja suurin osakkeenomistaja Laurent Sourisseau.

Charlie Hebdo julkaisi tiistaina uudelleen kiistanalaiset pilapiirroksensa profeetta Muhammedista. ”Kaikki tämä vain tuon takia”, kuului lehden kansiotsikko oikeudenkäynnin aattona.

Muun muassa Pakistanin ulkoministeriö tuomitsi pilakuvien julkaisun. Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan muistutti, että Ranskassa sananvapauden piiriin kuuluu myös oikeus jumalanpilkkaan.

– Ranskan presidentin ei pidä koskaan arvioida toimittajan tai toimituksen journalistista valintaa, koska on olemassa lehdistönvapaus, jota perustellusti vaalitaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?