Minskin keskustaan alkanut kerääntyä mielen­osoittajia – mellakka­poliisit yrittävät eristää alueen

Maan itsevaltainen johtaja Aleksandr Lukashenko täyttää sunnuntaina 66 vuotta.

30.8.2020 15:42

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä mielenosoittajia on alkanut kerääntyä kaupungin keskustaan. Julkiset liikenneyhteydet on katkaistu, joten monet ovat saapumassa paikalle jalan. Sosiaalisessa mediassa jaetuissa videoissa näkyy, miten mellakkapoliisit yrittävät estää ihmisten etenemistä kohti poliisien eristämää keskustaa.

Opposition mukaan paikalle odotetaan tuhansittain ihmisiä. Myös muissa kaupungeissa on määrä pitää pienempiä mielenosoituksia.

Valko-Venäjän viranomaiset kertoivat lauantaina peruneensa lukuisten kansainvälisten medioiden akkreditointeja eli lehdistölupia. Listalla oli runsaasti suuria kansainvälisiä toimijoita kuten uutistoimistot AFP ja Reuters, yleisradioyhtiö BBC ja suuri saksalaiskanava ARD.

Maata ravistelevien suurprotestien aikana toimittajia on jo aiemminkin pidätetty, pahoinpidelty ja karkotettu maasta. Myös pääsyä erilaisille uutissivustoille ja internetiin on estetty.

Televisiossa näytettiin Lukashenkon syntymäpäiväonnitteluja

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tapasi lauantaina Liettuassa Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokkaan Svetlana Tihanovskajan, joka pakeni maasta Liettuaan presidentinvaalien jälkeen. Haavisto lukeutuu ensimmäisiin ulkomaisiin ministereihin, jotka ovat tavanneet maanpaossa olevan Tihanovskajan fyysisesti.

Haavisto kertoi sunnuntaina IS:n haastattelussa, että Tihanovskajan ja opposition tavoitteena on saada aikaan dialogi tai keskustelu Valko-Venäjän hallinnon ja presidentti Aleksandr Lukashenkon kanssa.

– Kaikin puolin hyvin haastava tilanne. He pyrkivät koordinoimaan tätä opposition toimintaa uuden koordinaationeuvoston kautta. Puhuttiin tämän tyyppisistä asioista, ja käytiin keskustelua myös Etyjin roolista ja siitä, voisiko Etyjistä tässä tilanteessa olla apua.

Valko-Venäjän protestit alkoivat, kun maata pitkään itsevaltaisesti hallinnut presidentti Aleksandr Lukashenko kolme viikkoa sitten julistettiin presidentinvaalien voittajaksi yli 80 prosentin ääniosuudella. Länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset.

Lukashenko on hallinnut maata itsevaltaisesti vuodesta 1994. Hän viettää sunnuntaina syntymäpäiväänsä, ja täyttää 66 vuotta. Valko-Venäjän televisiossa on näytetty presidentille lähetettyjä onnitteluviestejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?