Ruotsin Malmössä sadat protestoivat kaduilla – poliiseja heitettiin kivillä ja palavilla esineillä, 15 pidätettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin Malmössä sadat protestoivat kaduilla – poliiseja heitettiin kivillä ja palavilla esineillä, 15 pidätettiin

Aftonbladet kertoo, että henkilövahingoista ei ole tällä hetkellä tietoa.

Malmössä protestit yltyivät osin mellakoiksi perjantaina.­

29.8. 3:56 | Päivitetty 29.8. 11:45

Ruotsin Malmössä sadat ihmiset ovat mellakoineet ja polttaneet rojua perjantai-iltana alkaneissa protesteissa. Aftonbladetin mukaan protestoijia on ollut noin 300. Pieni osa heistä on heittänyt poliiseja muun muassa palavilla esineillä ja kivillä.

Poliisin tiedotteen mukaan tilanne rauhoittui kolmen aikaan aamuyöstä, ja alueen asukkaat auttoivat siivoamaan kadut. Kaikkiaan noin 15 ihmistä pidätettiin mielenosoitusten aikana.

Protestit alkoivat sen jälkeen, kun Malmössä poltettiin muslimien pyhä kirja Koraani.

Aiemmin perjantaina Ruotsi antoi tanskalaisen äärioikeistolaisen puolueen puheenjohtajalle Rasmus Paludanille kahden vuoden maahantulokiellon. Hänen oli tarkoitus osallistua Malmössä muslimeita vastustavaan mielenosoitukseen. Paludan pyysi, että mielenosoittajat polttaisivat protestissa Koraanin.

AFP kertoo, että Paludan kiinni Malmön lähellä.

– Epäilemme, että hän oli aikeissa rikkoa lakia Ruotsissa, Malmön poliisin tiedottaja Calle Persson kertoi AFP:lle.

– Oli myös riski, että hänen käyttäytymisensä... uhkaisi yhteiskuntaa.

Aftonbladet kertoo, että mielenosoitukset alkoivat illalla kello 19 aikaan rauhallisesti, mutta eskaloituivat illan mittaan. Mielenosoittajat ovat rojun polttamisen ja poliisin kivittämisen lisäksi ampuneet ilotulitteita ja tukkineet liikenteen.

Lisäksi poliisi- ja pelastusajoneuvoja on vahingoitettu. Myös useita autoja on sytytetty palamaan.

Protestoijat polttivat renkaita Rosengårdin lähettyvillä.­

Expressen kirjoittaa, että mielenosoittajat olivat heitelleet kiviä ja kananmunia myös valokuvaajia kohti. Expressenin mukaan he huusivat iskulauseita ja ”Allah on suuri” -huutoja.

Poliisi kuvaili tapahtumia väkivaltaisiksi mellakoiksi.

Henkilövahingoista ei tällä hetkellä ole tietoa.

Moni SVT:n paikan päällä haastattelema kertoi kanavalle olevan harmissaan tilanteesta ja huolissaan siitä, miten se vaikuttaa kuvaan muslimeista.

Kuusi Paludanin kannattajaa on pidätetty perjantaina ja lauantaina rotuvihan lietsomisen takia. Ainakin osa heistä oli potkinut Koraania Stortorget-torilla.

Paludan oli kotiinpaluunsa jälkeen julkaissut Facebookissaan katkeran päivityksen.

– Lähetetty takaisin ja annettu kahden vuoden maahantulokielto Ruotsiin. Raiskaajat ja murhaajat ovat kuitenkin aina tervetulleita, hän tilitti.

Viime vuonna Paludan nousi otsikoihin käärittyään Koraanin pekoniin ja poltettuaan sen. Koraani kieltää syömästä sianlihaa.

Lähteinä myös TT ja AFP.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?